Hoe weet ik zeker dat ik zwanger ben?

Hoe weet ik zeker dat ik zwanger ben?

5 signalen die er op kunnen wijzen dat u zwanger bent

Hoe kan u met zekerheid aan de weet komen dat u zwanger bent? Het doorslaggevende bewijs is natuurlijk een zwangerschapstest, maar zo’n test legt u toch beter op basis van een aantal sterke vermoedens af. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u zich ongemakkelijk voelt in uw lichaam of dat u zich ‘anders dan anders’ voelt. Het probleem is dat veel vrouwen niet vermoeden dat ze zwanger zijn, tot de menstruatie uitblijft. Anderzijds zijn er ook vrouwen die maar niet willen geloven dat ze zwanger zijn, ook al stapelen de bewijzen zich op.

Er zijn nochtans 5 algemeen voorkomende signalen die al in een erg vroeg stadium in de richting van een zwangerschap kunnen wijzen. Sommige vrouwen zullen alle 5 die signalen ervaren, anderen slechts enkele.

1. Het overslaan van een menstruatieperiode. Dit is uiteraard het meest duidelijk signaal dat in de richting van een zwangerschap wijst. Doorslaggevend is het echter niet, er kunnen andere redenen zijn waarom een menstruatie wordt overgeslagen. Stress of andere factoren kunnen ook een rol spelen in het verhaal. Alleen op basis van het overslaan van een menstruatie mag u dus niet besluiten dat u zwanger bent, wel is de mogelijkheid op een zwangerschap aanwezig.

2. Regelmatig moeten gaan plassen. Dit signaal kan al gegeven worden voordat er een menstruatieperiode wordt overgeslagen. Veel vrouwen herinneren zich achteraf dat ze in hun eerste dagen van hun zwangerschap veel moesten wateren. Het signaal wint aan kracht wanneer u regelmatig ’s nachts het bed uitmoet om het toilet op te zoeken. De oorzaak is de aanwezigheid van het embryo in de baarmoeder, met als gevolg de productie van het zwangerschapshormoon human chorionic gonadotropin (hCG). Dit hormoon veroorzaakt de neiging om veelvuldig te wateren.

3. Vermoeidheid kan ook een signaal zijn dat in de richting van zwangerschap wijst. Zo’n zware vorm van vermoeidheid kan worden veroorzaakt door hoge niveaus van het hormoon progesteron. Vermoeidheid is op zich uiteraard geen bewijs van zwangerschap. Er zijn nog veel meer factoren die er toe kunnen leiden dat u zich vermoeid voelt, zelfs al bent u kerngezond. Om met enige vorm van zekerheid over zwangerschap te mogen spreken, zult u de vermoeidheidssymptomen aan andere syptomen moeten koppelen.

4. Het zich misselijk ’s morgens of ’s nachts is eveneens een bekend symptoom dat in de richting van een zwangerschap kan leiden. Bovendien blijft dat misselijk gevoel niet beperkt tot alleen maar de ochtenden. De meeste zwangere vrouwen die zich misselijk voelen zullen dat gevoel op verschillende momenten van dag ervaren. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen moet braken, maar de symptomen zijn zelden zo sterk dat ze in de richting van dehydratie leiden.

5. Pijnlijke en vergrote borsten zijn een vijfde symptoom dat een sterke indicatie van zwangerschap kan geven. Wie zwanger is, zal ervaren dat de borsten opvallend zacht zijn om aan te raken. Dit gevoelen is vergelijkbaar met wat u voelt voor de menstruatie.

Op basis van één of meer van deze symptomen kan u beslissen om naar de dokter te gaan en een zwangerschapstest aan te vragen.

Syndicatie