Hormonen voor bestrijding van symptomen menopauze zijn mogelijk niet zonder gevaar

Hormonen voor bestrijding van symptomen menopauze zijn mogelijk niet zonder gevaar

Zoektocht naar meer doeltreffend medicijn ter voorkoming van warmteaanvallen of opvliegers gaat verder

Hormonen voor bestrijding van symptomen menopauze zijn mogelijk niet zonder gevaar, maar voorlopig zijn er geen alternatieven beschikbaar. Miljoenen vrouwen nemen geneesmiddelen die zijn ontwikkeld om de symptomen voor deze overgangsaandoening (zoals warmteaanvallen of opvliegers/vapeurtjes) te bestrijden. De meeste dokters adviseren om deze medicijnen (die oestrogeen of progesteron toedienen) niet te lang in te nemen.

De zogenaamde menopauze-medicijnen hebben voor- en tegenstanders. De contra’s waarschuwen op de toegenomen risico’s op een aantal dodelijke ziekten, waaronder bijvoorbeeld borstkanker. De geneesmiddelen in kwestie worden in verschillende vormen toegediend. Sommige wetenschappers twijfelen ook aan hun efficiëntie, het is niet altijd even duidelijk of ze ook efficiënt werken.

Het gamma hormonen voor de bestrijding van de symptomen van de menopauze wordt ook wel samengevat onder de noemer Hormone Replacement Therapy (HRT). In een aantal gevallen kunnen deze medicijnen daadwerkelijk warmteaanvallen of opvliegers/vapeurtjes voorkomen, terwijl ook vrouwen die een hormonenkuur vormen minder prikkelbaar zijn dan voordien. Over hun bij het voorkomen van osteoporose is het laatste woord nog niet gevallen. In ieder geval raden we aan om de HRT-medicijnen niet zonder voortdurend overleg met de behandelende dokter in te nemen.

Syndicatie