Kan ik sex hebben tijdens de zwangerschap?

Kan ik sex hebben tijdens de zwangerschap?

Hoe kan een een vrouw sex hebben tijdens de zwangerschap zonder dat de foetus daar hinder van ondervindt?

Vaak wordt de vraag gesteld of vrouwen sex kunnen hebben tijdens de zwangerschap zonder dat de vraag daar hinder van ondervindt. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel eenvoudig. Sex tijdens de zwangerschap levert geen enkel probleem op, tenzij de dokter een andersluidend advies geeft. Hij zal dat advies overigens alleen maar geven wanneer de aanstaande moeder een medisch probleem heeft.

Belangrijk om te weten is dat de baby in de baarmoeder goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Veel problemen zullen dus in de meeste gevallen niet opduiken. Wel is het zo dat de dokter eventueel sex tijdens het begin van de zwangerschap zal afraden indien de moeder in het verleden al misvallen had. Sex zal ook afgeraden wanneer er zich tijdens de zwangerschap complicaties voordien. We denken daarbij onder andere aan vroegtijdige weeën of bloedingen. Het is steeds verstandig om het advies van een dokter te vragen. Die zal beslissen of penetratie mag, of u een orgasme mag krijgen enzovoort. Naargelang van de complicaties kunnen zich verschillende beperkingen aandienen. Elk geval is echter anders.

Een ander probleem kan het comfortabel hebben van sex tijdens de zwangerschap zijn. Het kan bijvoorbeeld aan te raden zijn om de standjes te wijzigen, waarbij man en vrouw hun posities wijzigen. Na de vierde maand zwangerschap kan de vrouw zich duizelig of misselijk beginnen te voelen wanneer ze (te lang) op haar rug ligt. De reden dient gezocht bij het feit dat de groeiende foetus steeds zwaarder op de grote bloedvezels gaat wegen.

Tijdens de penetratie kan worden gebruik gemaakt van een waterbevattend glijmiddel, tenminste wanneer zich de noodzaak daartoe aandient. Uiteraard mag u tijdens de sex geen last hebben van pijn. Gebeurt dit wel, dan is een doktersbezoek opnieuw aangewezen. Hou er rekening mee dat tijdens het orgasme de baarmoeder zich zal samentrekken. Die samentrekkingen mogen niet gepaard gaan met pijn en mogen zich ook niet te dikwijls of te lang voordien. Spreek er in ieder geval met de dokter over wanneer ze zich voordoen.

Vanzelfsprekend is het opletten geblazen wanneer zich vaginale bloedingen voordoeningen als gevolg van het hebben van sex. Hetzelfde geldt wanneer uw water vroegtijdig zou breken. Denk er aan dat niets de vagina mag penetreren wanneer het water is gebroken.

Communicatie tussen beide partners is zeer belangrijk wanneer u sex hebt tijdens de zwangerschap. Het kan namelijk zijn dat de sexuele verlangens van de vrouw tijdens de zwangerschap een wijziging ondergaan. Met name tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kan de zin in sex afnemen, hoewel dat zeker geen alemene regel is. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, de reden dient gezocht in hormonale veranderingen. Diezelfde hormonale veranderingen kunnen er ook toe leiden dat sommige vrouwen tijdens de zwangerschap meer zin hebben in sex dan tevoren. Dat is zeker niet abnormaal.

Syndicatie