Kleingeboren baby's die snel groeien, lopen grotere gezondheidsrisico's

Kleingeboren baby's die snel groeien, lopen grotere gezondheidsrisico's

Voeding bij zwangere vrouw is belangrijke factor voor de geboorte

Kleingeboren baby's die snel groeien, lopen grotere gezondheidsrisico's, zo blijkt uit recent onderzoek. In de literatuur wordt zelfs gesproken van een ‘Worst Possible Scenario'. De voeding bij zwangere vrouwen is dan ook belangrijke factor voor de geboorte. Of met andere woorden: zwangere vrouwen moeten extra aandacht besteden aan hun voeding.

Dat heeft op de eerste plaats betrekking op het volgen van een dieet tijdens de zwangerschap. Mark Hanson, chairman van de International Society for Developmental Origins of Health and Disease en een medewerker bij Gluckman's aan de Britse University of Southampton, is van mening dat het belang van de voeding moeilijk kan worden onderschat. Vrouwen die een te streng dieet vormen, lopen meer risico's op baby's die klein worden geboren. Wanneer die ook nog eens sterk groeien, kan dit tot problemen leiden.

Wat kan er gebeuren met kleingeboren baby's die snel groeien? Ze lopen grotere gezondheidsrisico's zoals bijvoorbeeld meer kans op Type 2 diabetes. Een goed voorbeeld wordt gegeven in Japan, waar steeds meer zwangere vrouwen toch een dieet blijven volgen. Het percentage Japanse kinderen dat wordt geboren met Type 2 diabetes, is tussen 1976-80 en 1991-95 vrijwel verdubbeld. Volgens Hanson is Japan in die zin een speciaal geval omdat het het enig ontwikkeld land in de wereld waar de gezondheidrisico's toenemen als gevolg van een combinatie van een lagere kwaliteit van de voeding en een ‘verwesterisering' anderzijds.

Syndicatie