Mijn man heeft geen interesse meer in sex: hoe ga ik daarmee om?

Mijn man heeft geen interesse meer in sex

De uitspraak dat mannen alleen maar sex willen, berust vaak op een misverstand

Het is een veelgehoord cliché dat mannen alleen uit zijn op sex, eerder dan op langdurige fundamenteel goed uitgebalanceerde relaties. Vrouwen vertellen elkaar vaak dat hun mannen alleen op sex uit zijn. Maar die balans kan plots omslaan. Wat als je man plots nog nauwelijks of zelfs helemaal geen zin in sex meer heeft?

Eigenlijk is het probleem niet nieuw. Elk begin van een relatie verloopt stormachtig. Beide partners kunnen elkaar bij wijze van spreken geen minuut missen. Naarmate de jaren verstrijken, komt er echter wat sleet op de relatie. De aanrakingen worden minder intens en de man zal in veel gevallen weer meer tijd gaan besteden aan zijn vrienden of aan hobby’s.

Dat vertaalt zich in de meeste gevallen in een sexleven dat op een lager pitje gaat staan. Het fenomeen is bekend: het gebeurt steeds minder dat beide partners zin hebben. Gevolg is dat van sex nog nauwelijks iets in huis komt, afgezien van af en toe op een blauwe maandag. Veel vrouwen gaan op dat moment panikeren en vragen ze zich af hoe ze zijn relatie kunnen redden.

De Amerikaanse auteur en relatie-expert Michele Weiner Davis meent dat er geen redenen zijn om te panikeren. Zij stelt dat dit zeker niet hoeft. 30 jaar onderzoek wijst uit dat een lage sexuele drift bij mannen veel vaker voorkomt dan algemeen wordt aangenomen. Vrouwen die dit niet beseffen, gaan zich diep ongelukkig voelen. Zij moeten telkens opnieuw het initiatief nemen. Al snel groeit de vrees dat de man zijn vrouw niet meer aantrekkelijk vindt.

Sommige vrouwen die dit stadium hebben bereikt, dreigen compleet te vereenzamen. Zij wentelen zich in zelfbeklag, dat hun overigens geen stap verder helpt. Ondanks verwoede pogingen om hun man aan het verstand te brengen dat er iets scheelt, gaat de boodschap compleet aan hem voorbij. Zo kan de indruk ontstaan dat de man in alles geïnteresseerd is behalve in sex met zijn vrouw.

Davis drukt op de eerste plaats het misverstand de kop in dat mannen alleen maar interesse in sex hebben. Dat is zeker niet zo, het libido van de ene man verschilt duidelijk van dat van de andere. Dat uw man geen of weinig interesse heeft in sex, heeft waarschijnlijk niets te doen met het feit of hij u al of niet aantrekkelijk vindt. Ook zijn liefde voor u heeft met de zaak niets van doen.

Algemeen daalt het libido met de jaren, bij de ene man al meer dan andere. Dat is een natuurlijk proces, dat nog door andere processen versterkt kan worden. Mogelijk is er sprake van een depressie of van stress, twee factoren die de sexuele driften onderdrukken. Ook fysische problemen kunnen in het spel zijn: ziekte, zwaarlijvigheid of obesita, erectieproblemen enzovoort. Er zijn dus verschillende redenen waarom de sexuele verlangens van een man op een laag pitje gaan branden. Overigens is het meestal ook zo dat de sexuele verlangens bij een vrouw afnemen naarmate de jaren verstrijken. In dat geval is er nog geen man overboord (sic). Neemt het gebrek aan sex toch problematische afmetingen aan, dan kan het verstandig zijn om een therapeut onder de arm te nemen.

Syndicatie