Mogen vrouwen in menopauze hormonentherapie gebruiken?

Mogen vrouwen in menopauze hormonentherapie gebruiken?

Slapen in een koele kamer kunnen hot flashes of vapeurtjes verlichten

De menopauze is een periode van grote veranderingen in het leven van een vrouw. Ze kan lang duren, vaak valt moeilijk te zeggen wanneer ze precies start en wanneer ze precies eindigt. Meestal begint ze veel eerder dan door de vrouw in kwestie wordt ervaren. De verandering van de hormonenhuishouding in het lichaam kan ingrijpende gevolgen hebben, ook op het slaapgedrag.

Al jaren voordat de eigenlijke menopauze begint, kunnen vrouwen al geconfronteerd worden met slaapproblemen. Die kunnen zich bijvoorbeeld manifesteren door ’s nachts op onregelmatige tijdslippen wakker te worden, zonder dat er meteen een link met de menopauze wordt gelegd. Joyce Walsleben, dokter en associate professor medicijnen aan de NYU School of Medicine, adviseert vrouwen met slaapproblemen om bij de dokter altijd het onderwerp ‘menopauze’ aan te kaarten.

In de meeste gevallen zal de dokter adviseren om eventueel een slaapmiddel te proberen, met daarbij de waarschuwing dat met deze vorm van medicatie toch voorzichtig moet worden omgesprongen. Hooguit zal u twee tot drie keer per maand een slaapmiddel mogen nemen. De dokter zal echter goed beseffen dat veel vrouwen zich niet aan deze goede raad houden en toch bijna elke avond ‘iets’ nemen om te slapen.

Mogen vrouwen in menopauze hormonentherapie gebruiken wanneer ze met slaapproblemen worden geconfronteerd? Dit onderwerp is zo mogelijk nog meer gecontesteerd als dat van de slaapmiddelen. Volgens Walsleben wijst recent onderzoek uit dat hormonentherapie veilig zou zijn voor vrouwen van meer dan 50 jaar wanneer ze deze minder dan 5 jaar gebruiken.

Walsleben heeft echter nog een paar andere praktische tips. Slapen in een koele kamer kunnen hot flashes of vapeurtjes verlichten, terwijl ook het dragen van lichte kleren het overvloedig zweten kan afremmen. Er zijn momenteel pyjama’s beschikbaar die vocht opslorpen. Pas wanneer niets anders helpt, zou Walsleben hormonentherapie overwegen.

Syndicatie