Premature baby's (te vroeg geboren baby's) kunnen niet rijp zijn voor borstvoeding

Premature baby's (te vroeg geboren baby's) kunnen niet rijp zijn voor borstvoeding

Angstige of gestresseerde moeders kunnen te weinig melk aanmaken om borstvoeding te kunnen geven

Het geven van borstvoeding is de gewoonste zaak in de wereld, maar toch kunnen er onverwachte problemen opduiken. Zo'n probleem kunnen bijvoorbeeld pijnlijke tepels zijn. Door deze regelmatig nat te maken (vier keer per dag, gemiddeld gedurende 15 of 20 minuten) kan dit voorkomen worden.

Premature baby's (te vroeg geboren baby's) kunnen niet rijp zijn voor borstvoeding, ze hebben bijvoorbeeld nog niet de neiging om aan de tepel te zuigen. Hiervoor kan een oplossing worden gevonden door moedermelk via een pompje af te zuigen. Die moedermelk kan vervolgens op de juiste temperatuur via een fles of een voedingsbuisje toegediend worden. Op de manier kunnen ook prematuurtjes borstvoeding ontvangen.

Angstige of gestresseerde moeders kunnen te weinig melk aanmaken om borstvoeding te kunnen geven. Daardoor wordt voorkomen dat de melkkanaaltjes zich moet moedermelk vullen, waardoor borstvoeding ongemogelijk wordt. Die kanaaltjes vullen zich door een hormonale reflex, waarbij de hormonen oxytocine en prolactine een rol spelen. Deze reflex kan ook uitgelokt worden door de baby te horen schreeuwen of door gewoon aan de baby te denken. Het beste advies dat we moeders kunnen geven is om zo kalm mogelijk te blijven tijdens de borstvoeding. Daardoor zal de aanvoer van melk in aanzienlijke mate vergemakkelijkt worden. Zodoende zal ook het kind kalm worden, waardoor de band met de moeder in aanzienlijke mate verstrekt wordt.

Het geven van borstvoeding is, zoals we al zeiden, een natuurlijk en gezond proces. Doe echter beroep op een dokter wanneer de borsten ongewoon hard, rood opgezwollen of pijnlijk worden. Hetzelfde geldt wanneer u bij het geven van borstvoeding ander vocht of zelfs bloed verliest. Ingrijpen is ook noodzakelijk wanneer de baby ondanks de gegeven borstvoeding niet in gewicht toeneemt.

De meeste moeders leren automatisch en spontaan hoe borstvoeding geven, maar in sommige gevallen stellen zich toch problemen. Een DVD over borstvoeding geven bekijken, kan al een aardig eind op weg helpen. Ook goede raad van dokters, familieleden, vriedinnen, hulpverleners enzovoort kunnen het probleem helpen oplossen. Denk vooral niet dat u de enige bent die met zo'n probleem worstelt, de meeste moeders hebben ooit met het probleem geworsteld dat ze niet wisten op welke manier er borstvoeding moest worden gegeven.

Syndicatie