Sex op latere leeftijd: nieuwe uitdagen en extra genot

Sex op latere leeftijd: nieuwe uitdagen en extra genot

Sex bij 60-plussers kan voor extra problemen zorgen

Oud worden brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, ook op sexueel vlak. Dat wil echter niet zeggen dat sex op latere leeftijd niet prettig kan zijn, wel integendeel. Uit verschillende studies blijkt dat senioren nog altijd veel genot aan sex kunnen beleven. Met het verstrijken van de jaren duiken er echter nieuwe problemen op waarvoor een oplossing moet worden gezocht.

Eén van die problemen is het verlies aan sexueel libido bij de man. Zijn zin in sex kan kleiner worden, zijn erecties kunnen sneller verdwijnen en mogelijk slaagt hij er niet meer in om zijn vrouw te bevredigen. Die zal op haar beurt gaan denken dat zij niet meer aantrekkelijk is voor haar man, wat tot grote frustraties kan leiden.

Het probleem is dat ons lichaam veranderingen ondergaat wanneer we ouder worden en zeker wanneer de leeftijd van 60 jaar en ouder bereiken. Bovendien lijden oudere mensen vaker aan allerlei kwaaltjes, zoals hoge bloeddruk of depressies. Het gebruik van mensen kan het libido sterk reduceren, met alle gevolgen van dien. Ook omwille van andere redenen kunnen de sexuele driften op een lager pitje gaan branden. We denken daarbij onder andere aan een lager testosteron gehalte in zowel man als vrouw. Beschadigde zenuwen kunnen er bovendien toe leiden dat de man moeilijker een erectie krijgt of die kan behouden. Omgekeerd kunnen lagere oestrogeen-gehaltes er toe leiden dat de vaginaweefsels van de vrouw droger en dunner worden. Het hebben van sex kan zo een stuk minder aangenaam worden.

Anderzijds is het zo dat oudere mensen meer ervaring hebben met sex en zo het genotsgehalte van geslachtelijk verkeer in positieve zin kunnen beïnvloeden. Een koppel senioren dat al jarenlang samen is, is beter op elkaar ingespeeld. Zoals elke medaille heeft ook deze een keerzijde. Op veel relaties is er sleet gekomen, wat tot gevolg heeft dat de beide partners mogelijk op elkaar uitgekeken zijn. In dat geval komt het er op aan om de relatie nieuw leven in te blazen.

Er zijn heel wat manieren om dat te doen, onder andere door de man testosteron-injecties toe te dienen. Droogte van de vagina kan worden verholpen door het gebruik van een glijmiddel.

Man of vrouw kunnen zich ook schamen over hun lichaam, dat onvermijdelijk de sporen van ouderdom gaat vertonen. Met dit fenomeen wordt echter iedereen geconfronteerd die ouder wordt. Uiteraard moet een uitzondering gemaakt worden voor ziektes, die het sexleven van één van de partners negatief kunnen beïnvloeden.

Veel problemen die te maken hebben met sex op oudere leeftijd kunnen worden opgelost. De praktijk leert echter dat oudere mensen veel te weinig met hun dokter over sex praten. Dat heeft onder andere te maken met het wijdverbreid misverstand dat praten over sex na het bereiken van de derde leeftijd min of meer taboe is.

Hou er rekening mee dat een bejaarde man meer tijd nodig kan hebben om een erectie te krijgen en dat een bejaarde vrouw behoefte heeft aan meer aanraking om vochtig te worden. Wie met deze regels rekening houdt, kan ook op oudere leeftijd een gezond sexleven leiden.

Syndicatie