Slaapconsolidatie is belangrijke fase in het leven van een baby

Slaapconsolidatie is belangrijke fase in het leven van een baby

Ouders moeten zich niet te snel zorgen maken wanneer hun kind niet snel een ‘normaal' slaappatroon aanneemt

Slaapconsolidatie is een belangrijke fase in het leven van een baby. Uit nieuw onderzoek blijkt dat baby's pas na enkele maanden echt tijdens de nacht gaan slapen. Judith Owens, professor aan de Alpert Medical School van Brown University en directeur van de slaapkliniek in Hasbro Children's Hospital in het Amerikaanse Providence, is van mening dat het hele proces wat tijd moet worden gegund.

Ouders moeten zich niet te snel zorgen maken wanneer hun kind niet snel een ‘normaal' slaappatroon aanneemt. Slaapconsolidatie is een proces dat wat tijd vergt, het kan bij het ene kind sneller gebeuren dan bij een ander. Volgens Owens is twee maanden misschien wat weinig om al van zo'n ‘normaal' slaapproces te kunnen slapen. Pas geboren baby's slapen in hun eigen tempo en dat wijkt vanzelfsprekend af van dat van hun ouders.

Slaapconsolidatie is vanzelfsprekend een mijlpaal in de eerste levensmaanden van een baby. Owens vindt het moeilijk om te veralgemenen, maar in de eerste levensfase wisselen korte periodes van slaap, meestal drie tot vier uur, zich af met periodes van wakker zijn. In het laatste geval mag aan periode van een tweetal uren gedacht worden. Het kan een tijdje duren alvorens de kinderen er aan gewend zijn om aan de volwassen ‘normale' slaaptijd van 22 uur s' avonds tot 6 uur 's morgens te wennen.

Syndicatie