Urineverlies kan zowel bij mannen als bij vrouwen het sexleven hypothekeren

Urineverlies kan zowel bij mannen als bij vrouwen het sexleven hypothekeren

Wie last heeft van een overactieve blaas (OAB) kan urine verliezen tijdens het sexen

De problemen met een overactieve blaas (OAB) worden vaak onderschat. De drang om te urineren kan vaak op de meest ongewensten momenten opduiken, bijvoorbeeld ook tijdens het hebben van sex. Niet is zo deprimender wanneer een intiem moment wordt verstoord door een banaal incident als het verlies van urine.  De spanning van de sex heeft er toe geleid dat u de controle over uw blaas hebt verloren, een euvel dat mensen die leiden aan een overactieve blaas (OAB) wel vaker overkomt.

Het probleem is dat sexuele activiteiten op zich de blaas al irriteren, zodat een ongelukje snel is gebeurd. De gevolgen er van kunnen echter niet te onderschatten zijn: bij beide partners is mogelijk de zin in sex verdwenen. Is er iets wat u kan doen om die overactieve blaas (OAB) onder controle te houden? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker.

Een zeldzaam fenomeen is het verlies van urine tijdens het hebben van sex zeker niet. Uit medische rapporten blijkt dat 15% van de patiënten die lijden aan een overactieve blaas (OAB) tijdens het sexen het risico op vochtverlies lopen. Het probleem kan zelfs nog veel groter zijn dan aangegeven, want wie te lijden heeft aan een overactieve blaas (OAB) houdt daar liever in de mate van het mogelijke de mond over. Uit een onderzoek verricht door het gespecialiseerde bureau Harris in 2001 bleek dat bij mannen met een overactieve blaas (OAB) ongeveer de helft nog sexueel actief was. Twee derde van de sexueel actieve mannen kloegen er over dat hun overactieve blaas (OAB) hun sexleven hinderde.

Het omgekeerde geldt echter ook. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2004 bleek dat vrouwen met incontinentieproblemen weinig voldoening beleefden aan hun sexueel leven. In sommige gevallen liepen de problemen zelfs zo hoog op dat de sexuele activiteiten op een gevoelig lager pitje gezet waren.

Volgens de medische wereld is vochtverlies bij vrouwen zelfs nog storender dan bij mannen. Het verlies van urine is op zijn zachtst gezegd storend en oncomfortabel. Er zijn toch nog een paar dingen die kunnen gebeuren om de vervelende gevolgen ervan tot een minimum te beperken.

Op de eerste plaats is het belangrijk dat er openlijk over wordt gepraat, zodat de partner niet voor voldongen feit komt te staan. Eerlijkheid duurt ook in dit geval het langst. Een ander advies is om de sex goed voor te bereiden. Vermijd enkele uren voordien eten en drinken dat de blaas te fel kan belasten. Uitgebreid drinken enkele uren voor het hebben van sex moet uiteraard ten sterkste afgeraden worden. Misschien is het toch geen goed idee om in bed in kader van de romantiek een glas wijn of champagne te drinken.

In ieder geval moeten mensen met een overactieve blaas (OAB) vlak voor het hebben van sex best nog even het toilet opzoeken. De kansen op vervelende situaties op intieme momenten worden zo tot een minimum beperkt.

Syndicatie