Vijf zaken over masturbatie die vrouwen meestal niet weten

Vrouwen praten niet graag over zelfbevrediging of masturbatie en weten er vaak ook heel wat dingen niet van

Bij mannen is het minder vaak aan taboe: aan de toog en op andere plaatsen wordt open en bloot over masturbatie gepraat. Vrouwen praten echter veel minder graag over zelfbevrediging of masturbatie. De praktijk blijkt bovendien dat er dikwijls ook heel wat dingen zijn die er minder bekend over zijn. Hooguit stellen vriendinnen elkaar wel eens de vraag of ze een vibrator beschikken.

Nochtans is masturbatie geen zaak om beschaamd over te zijn, wel integendeel. Masturberen kan goed voor de gezondheid zijn, maar ook goed voor een relatie. Hieronder vindt u vijf dingen die in verband met masturbatie interessant zijn om te weten.

1. Masturbatie bij vrouwen kan vele vormen aannemen

De meeste vrouwen masturberen wel minstens eenmaal in hun leven, zo blijkt uit onderzoek. Toch bestaat er geen algemene regel die toelaat om vast te stellen wat ‘normaal’ masturbatiegedrag inhoudt. Sommige vrouwen doen hun vaak en tot op latere leeftijd (80-plussers zijn geen uitzondering), anderen doen het af en toe of bijna nooit. Zelfs getrouwde vrouwen aarzelen niet om af en toe zichzelf te bevredigen. Paul Joannides, een Amerikaans psychoanalyst, stelt dat zowel de vingers als een vibrator worden gebruikt.

Dat wordt bevestigd door Debby Herbenick, directeur van het Center for Sexual Health Promotion aan de Indiana University in Bloomington. Die hield een enquête bij meer dan 2.000 vrouwen. Niet alleen vibrator of vingers werden gebruikt voor masturbatie, ook een breed gamma van andere voorwerpen kwam aan bod.

Toch zijn er wetenschappers die waarschuwen voor een te enthousiast gebruik van de vibrator. Deze kan het genot van ‘gewone’ sex met een man minder aantrekkelijk maken. Het zenuwstelsel raakt zo ingesteld op de vibrator dat het niet meer adequaat reageert op intermenselijke sex.

2. Masturbatie kan het humeur verbeteren

De vrouw doet wat ze zelf wil, zonder dat er sprake is van de wensen van de partner. Volgens sextherapeute Kathleen Segraves kan masturberen een positieve invloed op het humeur hebben. Dat geldt uiteraard niet voor mensen met een depressie, maar wel wie af en toe eens een mindere dag beleeft.

3. Masturbatie helpt een vrouw om meer te leren over het eigen lichaam

Vrouwen die regelmatig masturberen leren bovendien wat goed voor hen is, hun sexueel zelfvertrouwen neemt zienderogen toe. Dat kan er toe leiden dat zij ook hun partner helpen opleiden tot het bereiken van meer genot voor beiden.  Debby Herbenick raadt vrouwen die moeilijk een orgasme krijgen aan om vaker te masturberen. Zij merkt op dat een vibrator, voor tot dusver ongekende redenen, vrouwen helpt om een orgasme te krijgen. Wie er meer over wil weten, kan de volledige conclusies van een studie daaromtrent lezen in het Journal of Sexual Medicine.

4. Masturbatie helpt om te relaxen

Wie een drukke stresserende dag achter de rug heeft, kan zich via masturberen ontspannen. Dat masturberen wel degelijk een ontspannend effect heeft, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zelfs depressieve mensen kunnen baat vinden met af en toe te masturberen.

5. Masturbatie kan pijn verlichten

Opnieuw uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de vrouwen die masturberen minder last hebben van menstruatiepijnen of zelfs ook minder vaak last hebben van premenstrueel syndroom. Ook een orgasme uitgelokt door masturberen kan ook relaas bieden bij migraine.

Syndicatie