Wanneer de kunnen de effecten van alcohol bij zwangerschap vastgesteld worden?

Wanneer de kunnen de effecten van alcohol bij zwangerschap vastgesteld worden?

Sommige baby's zijn gevoeliger voor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap dan anderen

Het probleem van alcoholgebruik door vrouwen tijdens de zwangerschap ligt bijzonder moeilijk. Het zal duidelijk zijn dat het drinkgedrag van invloed kan zijn op de ongeboren vrucht. Wanneer de kunnen de effecten van alcohol bij zwangerschap vastgesteld worden? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Bovendien moet met een veelvoud van aspecten rekening worden gehouden.

Sommige baby's zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap dan anderen. De reden waarom is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk spelen genetische factoren in dit geval een rol. Erfelijke factoren kunnen dus een rol spelen bij alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, maar in de meeste gevallen tast de vrouw zelf daaromtrent volledig in het duister.

Het beste advies dat we u kunnen geven is om doktersadvies in te winnen. Doe dat in een zo vroeg mogelijk stadium van de zwangerschap, zodat u achteraf niet met schuldgevoelens opgezadeld raakt. De dokter zal u vertrouwd maken met de uitdrukking "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD), waarmee wordt verwezen naar de gevolgen van alcoholgebruik op ongeboren kinderen tijdens de zwangerschap. FASD geldt uiteraard als een soort waarschuwingssignaal, het wil zeggen dat zwangere vrouwen toch voorzichtig moeten zijn met alcoholgebruik.

In ieder geval zal de gynecoloog de evolutie van de ongeboren vrucht op de voet blijven volgen naarmate de zwangerschap opschiet. Indien nodig zullen meer testen aangeraden worden. Vergeet echter niet uw dokter én uw gynecoloog tijdig op de hoogte te brengen wanneer u daadwerkelijk een drankprobleem hebt. In dat geval zal de zwangerschap mogelijk zelfs afgeraden worden. Het veiligste zou in ieder geval zijn om te stoppen met drinken tijdens de duur van de de zwangerschap.

De gevolgen van het drinken van de moeder op de foetus kunnen dus al tijdens de zwangerschap worden vastgesteld, dit dankzij de moderne technologie. Dat maakt het mogelijk om indien nodig bij te sturen, bijvoorbeeld door het drankgedrag aan te passen. Overigens zal de dokter niet aarzelen om de vrouw te vertellen dat zwaar alcoholmisbruik niet alleen tijdens de zwangerschap een nadelig effect heeft, maar in alle omstandigheden dient te worden afgeraden. Matig drinken kan nooit kwaad, maar nog meer dan elders schaadt overdaad in geval van alcoholgebruik.

Wat zijn de effecten op kinderen van moeders die drinken? Opletten voor "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD)

Syndicatie