Wanneer geef ik beter geen borstvoeding?
Wanneer geef ik beter geen borstvoeding?

In een aantal gevallen kan borstvoeding de gezondheid van de baby in gevaar brengen

Meestal is borstvoeding gezond, maar in een aantal gevallen kan borstvoeding de gezondheid van de baby in gevaar brengen. Wanneer dat zo is, kan er beter naar een alternatief uitgekeken worden. Dat alternatief is uiteraard voeding uit de fles. In de meeste gevallen zijn het vooral medische redenen die borstvoeding in de weg kunnen staan. Welke zijn de belangrijkste medische redenen om niet te kiezen voor borstvoeding?

Op de eerste plaats is dat natuurlijk het geval bij iemand die HIV-positief is. In geval van borstvoeding kan het HIV-virus via de melk doorgegeven worden aan de baby's. Daarom kan het nooit kwaad om een volledige medische checkup te laten maken alvorens de beslissing te treffen om borstvoeding te geven. Dat geldt eens te meer wanneer u bij een risicogroep hoort, bijvoorbeeld die van de veelvuldige sexuele contacten.

Ook in het geval van een aantal andere zware aandoeningen is het beter om af te zien van borstvoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor actief, niet behandelde tuberculose, maar ook voor chemotherapie voor de behandeling van kanker. Vrouwen die chemotherapie ondergaan, kunnen maar beter afzien van borstvoeding. De geneesmiddelen die met chemo samengaan, hebben allesbehalve een positief effect op de gezondheid van de baby.

Vanzelfsprekend moet borstvoeding ook afgeraden worden wanneer de toekomstige moeder drugs gebruikt. Iemand die verslaafd is aan heroïne of cocaïne mag uiteraard geen borstvoeding geven. Dat geldt echter ook voor zogenaamde soft drugs als marihuana. Druggebruiksters moeten alleszins hun dokter raadplegen wanneer ze beslissen om toch borstvoeding te geven. Afkicken voor de geboorte van de baby lijkt alleszins aangewezen.

Ook in geval van het gebruik van sommige medicijnen moet zeer voorzichtig met borstvoeding omgesprongen worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor geneesmiddelen die worden gebruikt voor de bestrijding van migraine, de ziekte van Parkinson, artritis enzovoort. Anderzijds kan de baby ook geen borstvoeding verdragen, bijvoorbeeld hij of zij lijdt aan galactosemia. Dat is een zeldzame aandoening waarbij een baby geen natuurlijke suiker (galactose) in de melk verdraagt.

Er zijn nog een aantal gevallen waarbij er twijfels over al dan niet geven van borstvoeding bestaan. Dat is bijvoorbeeld het geval met medicijnen voor diabetes, hoge bloeddruk, astma enzovoort, waarvan nog niet geweten is wat de gevolgen zijn voor baby's die borstvoeding ontvangen.

Syndicatie