Wat zijn de belangrijkste symptomen van de menopauze?

Wat zijn de belangrijkste symptomen van de menopauze?

Opvliegers of hot flashes zijn niet de enige menopauzesymptomen

Er zijn nog altijd zekerheden in het leven en één van die zekerheden is dat vrouwen op een bepaald moment in hun leven met de menopauze in aanraking gaan komen. Dat gebeurt op middelbare leeftijd en de overgang kondigt de komst van de onvruchtbare periode van hun leven aan. Vrouwen die op dat moment geen moeder zijn geworden, zullen noodgedwongen moederloos door het leven moeten gaan.

Bij sommige vrouwen komt de menopause vroeg, bij andere komt ze later. Eigenlijk valt bijzonder moeilijk te voorspellen wanneer ze daar is, want in sommige gevallen wordt er ook vals alarm gegeven. In de meeste gevallen gaat de menstruatie onregelmatiger komen, om in een volgend stadium volledig weg te vallen. Maar er zijn meer indicaties dat de menopauze op komst is.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van de menopauze? Meest bekend zijn natuurlijk de opvliegers of hot flashes, die algemeen beschouwd kunnen worden als de voorlopers van de menopauze. Op die opvliegers valt eigenlijk moeilijk een lijn te trekken, ze zullen zeer onregelmatig opduiken. Soms zijn ze er wel, dan weer niet.

Opvliegers of hot flashes zijn niet de enige menopauzesymptomen. Andere opvallende kenmerken is nachtelijk zweten, slaapmoeilijkheden en prikkelbaarheid. Niet alle symptomen van de menopauze zullen bij alle vrouwen in even sterke mate opduiken, de menopauze is een vat dat vol verrassingen zit.  

De behandeling van de menopauze en van de symptomen die met deze periode gepaard is een geval apart. Er wordt veel gepraat over hormonentherapie, maar die is niet voor iedere vrouw geschikt. Kruiden kunnen een alternatieve oplossing aanreiken, in de vorm van sojavoeding en natuurlijke supplementen. Wie last heeft van overdadig bloeden na de menopauze, mag niet nalaten om tijdig een dokter te verwittigen.

Syndicatie