Wat zijn de uitdagingen die met borstvoeding gepaard gaan?

Wat zijn de uitdagingen die met borstvoeding gepaard gaan?

Pijnlijke tepels kunnen het gevolg zijn van borstvoeding

De meeste mensen zijn er wel van overtuigd dat borstvoeding gezonder is dan flessenvoeding, maar soms staan praktische bezwaren het geven van borstvoeding toch in de weg. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die vrezen dat borstvoeding hun borsten gaat beschadigen. Dergelijke esthetische redenen zijn uiteraard ongegrond, in de praktijk zal borstvoeding de borsten niet misvormen. De meeste plastische chirurgen zullen u er met alle plezier van overtuigen dat ouderdom, gewicht, genetische aanleg, levensstijl (roken of niet roken bijvoorbeeld) veel belangrijker zijn bij wijzigingen in de vorm van de borst dan borstvoeding.

Een andere reden kan zijn dat borstvoeding een grotere frequentie van voedingsperiodes met zich meebrengt dan flessenvoeding. In geval van borstvoeding zal de baby om de paar uren honger krijgen, bij flessenvoeding kunnen de periodes tussen de verschillende beurten groter zijn. Melk afkomstig van borstvoeding verteert namelijk sneller dan flessenmelk.

Een praktische reden om huiverachtig te staan tegenover borstvoeding, kunnen ook pijnlijke tepels te zijn. In de eerste weken van borstvoeding kunnen de tepels inderdaad pijn doen, onder andere vanwege de hevigheid waarmee de baby er aan zal zuigen. Veel kan echter voorkomen worden door toe te zien dat de borstvoeding op de juiste manier gebeurt, dat de baby de tepel boven de tong in de mond neemt en zo op de juiste manier wordt gevoed. Een verstandig advies kan zijn om na iedere voedingsbeurt de mond van de baby met een vinger te openen. Op die manier kan de tepel zonder pijnlijke gevolgen de mond van de baby verlaten. Verzeker er u zelf ook altijd van dat na borstvoeding de melkklieren in de borst leeg zijn. Gebeurt dit niet, dan loopt de moeder het risico op opgezwollen tepels, wat inderdaad met een pijnlijk gevoel gepaard kan gaan.

IJs of een gekoelde waterzak tegen de tepels houden kan een oncomfortabel gevoel na het geven van borstvoeding helpen oplossen. Zorg dat uw tepels tijdens de borstvoeding nat blijven, maar laten ze tijdens de periodes van borstvoeding toch telkens weer drogen. Een baby heeft de gewoonte om tijdens de eerste minuten van de voedingsperiode het hardst te zuigen. Begin borstvoeding daarom steeds met de minst pijnlijke tepel.

Ook droge tepels kunnen het gevolg zijn van borstvoeding. Vermijd echter het gebruik van zeep, geparfumeerde crèmes of lotions met alcohol, want deze kunnen de tepels nog verder doen uitdrogen. Een goede raad in geval van droge tepels als gevolg van borstvoeding is om vaker van beha te veranderen. Gebruik bovendien alleen katoenen beha's.

Syndicatie