Wat zijn mijn kansen om zwanger te worden na een vruchtbaarheidsbehandeling?

Wat zijn mijn kansen om zwanger te worden na een vruchtbaarheidsbehandeling?

Boven de leeftijd van 43 jaar heeft een vrouw bij een behandeling nog maar 6 tot 8% kans om zwanger te worden

In de Verenigde Staten werd een uitgebreid onderzoek gedaan naar de kansen van de vrouwen om zwanger te worden, dit op basis van hun leeftijd. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van data verstrekt door de Society for Assisted Reproductive Technology Clinic Outcome Reporting System.

De data werden verzameld in de periode tussen 2004 en 2009 en hadden betrekking op vrouwen die een behandeling ondergingen om zwanger te worden. Bij de studie werden meer dan 275.000 vrouwen betrokken, die in totaal meer dan 470.000 behandelingen. Die behandelingen hadden in zoverre succes dat er in totaal 140.859 baby’s geworden werden. 57% van de behandelde vrouwen kreeg een baby.

Op basis van het onderzoek kon worden vastgesteld dat twee belangrijke factoren de kansen op succes (dus op het krijgen van een baby) verhoogden: de leeftijd van de vrouw in kwestie en de kwaliteit van de embryo’s. In geval van oudere vrouwen had het gebruik van donor eieren meer succes dan het gebruik van de eigen eieren.

Wat zijn mijn kansen om zwanger te worden?, is de vraag die nu moet worden gesteld. Glenn Schattman, auteur van de studie en president van de Society for Assisted Reproductive Technology, is van mening dat in de leeftijdscategorie van minder dan 31 jaar de kansen bij een tweede behandeling 57 tot 62% bedragen om zwanger te worden. De kansen op een geslaagde zwangerschap verminderen naarmate iemand ouder wordt.

Boven de leeftijd van 43 jaar heeft een vrouw bij een behandeling nog maar 6 tot 8% kans om zwanger te worden, maar tussen 41 en 42 jaar bedraagt de kans op zwangerschap nog 16 tot 20%. Bij een derde en vierde poging lopen die kansen op, tot ze   op de leeftijd van 43 jaar bij een vierde poging nog 7 tot 15% bedragen.

Syndicatie