Wiegedood kan worden gelinkt aan gebrek aan serotonine

Wiegedood kan worden gelinkt aan gebrek aan serotonine

Serotonine zou hartslag en ademhaling regelen tijdens de slaap

Mogelijk is er een verband tussen wiegedood bij baby's en een gebrek aan serotonine. Wiegedood kan namelijk worden gelinkt aan een gebrek aan serotonine, zo blijkt uit onderzoek. Dat gebrek aan serotonine is niet onbelangijk. Serotonine zou namelijk hartslag en ademhaling regelen tijdens de slaap. Baby's die te weinig serotonine aanmaken, zouden een grotere kans lopen op wiegedood.

Uit autopsies van baby's die overleden aan wiegedood bleek dat de niveaus aan serotonine bij deze baby's 26% lager waren dan bij baby's die aan andere ziekten dan wiegedood overleden. De resultaten van een onderzoek daaromtrent verschenen in het Journal of the American Medical Association. Door het gebrek aan serotonine zouden de baby's niet of te laat reageren aan ademgebrek wanneer ze met het gezicht naar omlaag slapen. Op die manier zou dus wiegedood neerkomen op een gebrek aan serotonine.

Bij baby's tussen één maand en één jaar is wiegedood de belangrijkste doodsoorzaak. Het belangrijkste voordeel van deze wetenschap is dat er nu kan worden uitgemaakt welke baby's een verhoogd risico op wiegedood lopen. Hannah Kinney, neuropathologe bij het Children's Hospital Boston en professor pathologie aan de Harvard Medical School, is van mening dat er nu ook een behandeling kan worden ontworpen om het serotoninegehalte bij kinderen te regelen. Op die maner zouden veel gevallen van wiegedood voorkomen kunnen worden.

Kinney is van mening dat wiegedood niet langer meer als een mysterie moet worden beschouwd, het nu is een aandoening waarvoor naar een oplossing kan worden gezocht. Tot dusver tastte de medische wereld nog steeds volledig in het duister wat de oorzaak van wiegedood betreft. Ook na een complete autopsie en een onderzoek op de plaats van het gebeuren werden nooit aanwijzigingen gevonden over een mogelijke oorzaak van wiegedood.

In de Verenigde Staten is het aantal gevallen van wiegedood sinds het begin van de jaren 90 met 50% gedaald als gevolg van het officieel gelanceerde "Back to Sleep" programma. In dit programma werden ouders aangemoedigd om hun kinderen op hun rug te laten slapen. In de Verenigde Staten is er nu nog sprake van wiegedood bij 0,54 per 1000 baby's. De laatste jaren is het aantal gevallen van wiegedood echter niet langer meer gedaald.

Syndicatie