Zorgdragen voor kinderen met alcoholeffecten vraag extra geduld

Zorgdragen voor kinderen met alcoholeffecten vraag extra geduld

Opletten voor "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) 

Van zwangere vrouwen wordt algemeen aangenomen dat ze tijdens de zwangerschap voorzichtiger gaan omspringen met alcohol en met andere geneesmiddelen. Dat lukt echter niet altijd, precies zoals het temperen van het drankgebruik in periodes buiten de zwangerschap ook niet altijd even vlot lukt.

Aan vrouwen die gewend zijn om (stevig) te drinken, moet tijdens de zwangerschap extra aandacht worden besteed. Zowel de vader als vrienden en familie moeten tijdens de zwangerschap een helpende hand toesteken, in zoverre dat de gevolgen van het alcoholgebruik op de zwangerschap tot een minimum beperkt worden.

Uiteindelijk kan het toch mislopen. De foetus is tijdens de zwangerschap met alcohol in aanraking gekomen en ondervindt daar de gevolgen van. In dat geval is sprake van "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD), een uitdrukking uit het Angelsaksisch taalgebied waarmee wordt verwezen naar de effecten van alcoholgebruik op kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap is blijven drinken.

De signalen van "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) zijn echter niet meteen na de geboorte zichtbaar. Op het eerste gezicht (en ook op het tweede) lijkt de baby normaal te reageren. Alleen een dokter is eventueel in staat om al vanaf de geboorte de signalen van "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) vast te stellen. In dat geval betreft het alleen de ergste en meest opvallende gevolgen. Veel effecten worden pas na geruime tijd zichtbaar. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het gedrag van het kind te wensen overlaat of wanneer hij of zij niet in staat blijkt om in school het tempo van de andere kinderen te volgen. Dit noemt men de verlate vormen van "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD).

In sommige gevallen slaagt de medische wetenschap er in om de eerste signalen van "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) te ontdekken alvorens de baby is geboren. Daarom is het belangrijk om de dokter steeds op de hoogte te brengen van eventueel alcoholmisbruik, zodat bijkomend onderzoek naar "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) kan worden gedaan. Bekende gevolgen van "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) zijn onder andere hartafwijkingen of problemen met het groeiproces. Mogelijk kan er dat moment (nog) niet ingegrepen worden, maar de dokter weet dan toch al dat de baby speciale zorgen nodig zal hebben zodra de geboorte achter de rug is. Bij ongeboren kinderen valt aan "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) voorlopig nog niet veel te doen.

Wat is de traditionele behandeling voor kinderen waarbij "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) is vastgesteld? Zorgdragen voor kinderen met alcoholeffecten vraag extra geduld, nog meer geduld dus dan met andere (gezonde) kinderen. Voor kinderen geboren met het "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) moet extra aandacht worden besteed aan school, bij het uitbouwen van de sociale vaardigheden, job training (in een latere levensfase) enzovoort. Doe steeds beroep op medewerkers die ervaring hebben opgedaan met "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD).

Syndicatie