Zwangere vrouwen moeten goed opletten met elektromagnetische straling

Zwangere vrouwen moeten goed opletten met elektromagnetische straling

Invloed elektromagnetische straling op gezondheid kan groter zijn dan gedacht

Af en toe lezen we onheilspellende rapporteren over elektromagnetische straling. Zo zou het erg ongezond zijn om onder hoogspanningsleidingen te wonen en te werken. Wetenschappelijke studies dat dit inderdaad schadelijk zou zijn, hebben we tot dusver nog niet mogen inkijken. Het blijft in de meeste gevallen bij veronderstellingen.

Toch zijn er recent een paar studies verschenen die een alarmbelletje doen rinkelen. Magnetische velden zouden misvallen kunnen veroorzaken, maar ook de kwaliteit van het mannelijk sperma zou achteruitgaan in geval van blootstelling aan te veel straling. Ook in geval van andere aandoeningen wordt naar een causaal verband verwezen. Echt overtuigende studies zijn echter nog niet verschenen.

Recent was er toch eentje die onze aandacht trok. Zwangere vrouwen moeten goed opletten met elektromagnetische straling, zo klonk de conclusie van een studie uitgevoerd aan het Kaiser Permanente Division of Research in Oakland. De resultaten van dat onderzoek verschenen in de Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Onderzoeker De-Kun Li, epidemioloog bij het Kaiser Permanente Division of Research, waarschuwt dat de invloed van elektromagnetische straling op de gezondheid groter kan zijn dan gedacht. Hij onderzocht 801 zwangere vrouwen, die uitgerust werden met een meter om hun blootstelling aan magnetische velden met een lage frequentie te onderzoeken. De bron van de straling kon zeer divers zijn, van microgolfovens over elektrische verlichting tot copieermachines.

Gedurende 13 jaar werden de kinderen onderzocht die deze vrouwen ter wereld hadden gebracht. Bleek dat de kans op het hebben van asthma groter was bij vrouwen die meer aan elektromagnetische straling blootstonden. 130 kinderen op 801 ontwikkelden asthma, in de meeste gevallen na een periode van vijf jaar. Mogelijk wijzigen elektromagnetische velden iets aan het immuunsysteem van de ongeboren kinderen.

Syndicatie