Zwangerschap: 8 manieren om de vruchtbaarheid te verhogen

Zwangerschap: 8 manieren om de vruchtbaarheid te verhogen

Zwanger worden kan kleine factoren afhankelijk zijn

Wie probeert om zwanger te worden, houdt beter rekening met een aantal factoren. Dat zijn geen grote dingen, kleine zaken kunnen volstaan om liever vroeger dan later zwanger te worden.

Belangrijk is natuurlijk om sex te hebben zo dicht mogelijk bij de ovulatie. Volgens de experts zijn er echter andere manieren waarop zowel mannen als vrouwen hun vruchtbaarheid kunnen verhogen.

Deze acht maatregelen kunnen helpen om de vruchtbaarheid te verhogen:

1. Check uw gewicht

Uit onderzoek blijkt dat onder- of overwogen zijn het tijdstip kan doen uitstellen dat een vrouw zwanger raakt. Volgens de Amerikaanse specialist William Gibbons is gewicht een factor die in het zwangerschap-verhaal maar al te vaak over het hoofd wordt gezien. Onderzoek wijst echter uit dat een gezond gewicht bij de conceptie kan helpen.

De vraag is natuurlijk wat een gezond gewicht is. Research over de body mass index (BMI) van 2.112 zwangere vrouwen wees uit dat een BMI van 18.5-24.9 als normaal mag worden beschouwd. 25-29.9 is overgewicht en 30 of meer is obesitas. Vrouwen die deelnamen aan het onderzoek en die een BMI hadden van 25-39 hadden twee keer zo veel tijd nodig om zwanger te worden.

Een lagere BMI was zelfs nog minder gunstig. Een BMI van 19 deed de tijdig nodig om zwanger te raken verviervoudigen. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in Fertility and Sterility in 2004.

2. Bescherm uw sperma

Gezond sperma is noodzakelijk voor een geslaagde bevruchting. Het dragen van spannend ondergoed, verwarmde autozetels, laptops en mobiele telefoons kunnen de mannelijke vruchtbaarheid verzwakken. Volgens sommige wetenschappers kan het alle dagen nemen van een warme taxi de vruchtbaarheid schaden. Toch is de invloed van temperatuur op de vruchtbaarheid nog een factor van onduidelijkheid.

In een studie verschenen in het International Brazilian Journal of Urology werd gewaarschuwd dat regelmatige blootstelling aan hoge watertemperaturen een nefaste invloed op de vruchtbaarheid zou hebben. Het is echter wat voorbarig om daaromtrent al sluitende conclusies te trekken.

Hetzelfde geldt voor het verband tussen de mobiele telefoon en de vruchtbaarheid. Het dragen van een mobiele telefoon in de broekzak zou een negatieve invloed kunnen hebben op de mannelijke vruchtbaarheid. Meer onderzoek daaromtrent is echter nog nodig.

3. Matig uw drankgebruik

Het drinken van te veel koffie of alcohol kan de vrouwelijke vruchtbaarheid duidelijk schaden, zo bleek uit een recent onderzoek van de American Society for Reproductive Medicine.

Meer dan vijf koppen koffie per dag – het equivalent van 500 milligram cafeïne – wordt automatisch met lagere vruchtbaarheid geassocieerd. Zes koppen thee zouden overigens hetzelfde effect hebben, om van alcolhol maar te zwijgen.

Matig gebruik van koffie kan echter geen kwaad. Volgens de American Society for Reproductive Medicine zijn één of twee koppen volstrekt aanvaardbaar. In ieder geval geeft deze instelling de goede raad om onder 200 tot 250 milligram per dag te blijven.

Anderzijds bleek uit een Zweeds onderzoek dat werd gepubliceerd in Fertility and Sterility dat vrouwen die meer dan twee alcoholische dranken per dag dronken hun vruchtbaarheid met bijna 60% zagen afnemen. Matigheid is ook hier dan de boodschap. Wie zwanger is, beperkt het alcoholgebruik best tot een absoluut minimum.

4. Niet roken

Roken kan zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid schaden, zo blijkt uit onderzoek. Portugese wetenschappers toonden aan dat roken het receptievermogen van de eicel in de baarmoeder voor de spermacel beïnvloedt. Bij mannen kan roken anderzijds leiden tot verminderde spermaproductie en tot beschadiging van het DNA. De Portugese studie werd gepubliceerd in Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. Zwangere vrouwen stoppen beter helemaal met roken.

5. Timing van de sex

Het zal duidelijk zijn dat de timing van de sex eveneens invloed heeft op de vruchtbaarheid. De American Society for Reproductive Medicine spreekt in dat verband van het "fertile window", het vruchtbaarheidsvenster dat de kansen op zwangerschap kan verhogen. Het betreft een interval van zes dagen dat stopt op de dag van de ovulatie. Zwangerschap is het meest waarschijnlijk in de drie dagen voorafgaande aan de ovulatie.

6. Regelmatige sex is belangrijk

Het uitstellen van sex vergroot de kansen op zwangerschap niet, zo blijkt uit een studie gedaan in opdracht van de American Society for Reproductive Medicine. Regelmatige sex is belangrijker dan zorgvuldig uitrekenen wanneer er met de meeste kansen op zwangerschap een copulatie plaatsvindt. Het niet hebben van sex gedurende vijf dagen kan de kwaliteit van sperma negatief beïnvloeden.

7. Smeermiddelen goed controleren

Het gebruik van smeermiddelen wordt door de American Society for Reproductive Medicine niet afgeraden, op voorwaarde dat de kwaliteit er van goed wordt gecontroleerd. Zeep valt bijvoorbeeld sterk af te raden, de spermacellen worden er door gedood.

8. Vermijd blootstelling aan pesticiden

Het zal duidelijk zijn dat pesticiden, zoals die in de landbouw worden gebruikt, een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben. De American Society for Reproductive Medicine waarschuwt dan ook de nabijheid van pesticiden – maar ook bepaalde andere chemische stoffen zoals de inkt in printers – moet worden gemeden.

Syndicatie