Zwangerschap en voeding: vis eten of geen vis eten?

Zwangerschap en voeding: vis eten of geen vis eten?

Veel voorkomende misverstanden met betrekking tot de voeding tijdens de zwangerschap

Rondom voeding en zwangerschap doen er heel wat verhaaltjes de ronde, waarbij het niet altijd even duidelijk is om feiten en fictie van elkaar te onderscheiden. De vraag blijft natuurlijk wat er nu gezond is en wat niet. Het kan daarom geen kwaad om enkele feiten op een rij te zetten.

Met name de dagelijkse voeding blijft het onderwerp van heel wat speculatie. Toch is er één belangrijke vuistregel die zonder problemen kan worden opgevolgd: wat goed is voor de moeder, is ook goed voor de baby.

Over een gezonde voeding hoeft niet veel meer verteld te worden: vrijwel alle fruitsoorten en alle groenten zijn gezond, evenals volle granen en een aantal zuivelproducten. Ook de meeste bronnen van proteïne zijn goed voor zowel moeder als ongeboren kind.

Vis ligt soms iets moeilijker, vanwege de mogelijke aanwezigheid van kwik. Dit metaal kan toxisch zijn voor babies en kinderen. In sommige gevallen geldt dit zelfs ook voor volwassenen. De Amerikaanse Food and Drug Administration adviseert daarom dat zwangere vrouwen per week niet meer dan twee keer een normale portie vis zouden eten.

Bovendien is de ene vis de andere niet. Soorten die in volle zee voorkomen zouden een grotere kans op de aanwezigheid van kwik hebben dan andere soorten.

Anderzijds zou wilde zalm gezonder zijn dan gekweekte zalm. Toch moet deze veronderstelling genuanceerd worden. Er is onvoldoende bewijs voorhanden dat er meer risico’s verbonden zijn aan het eten van gekweekte dan van gevangen vis. Algemeen geldt bovendien dat de risico’s van het eten van vis niet opwegen tegen de voordele van vis op het dieet. Een grote studie daaromtrent verscheen in februari 2007 in het Brits medisch blad Lancet.

Uit een studie bij 12.000 kinderen bleek dat de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel vis hadden gegeten een hoger intelligentiequotiënt hadden. Bovendien scoorden die kinderen ook nog eens beter op het vlak van communicatieve en sociale eigenschappen.

Kern in de hele zaak blijven opnieuw de fameuze Omega 3-vetzuren te zijn, die in vis in ruime mate aanwezig zijn. Ook in andere voedingsstoffen komen deze Omega 3-vetzuren voor.

Tijdens de zwangerschap moet in ieder geval alle voeding worden vermeden die de Listeria-bacterie kan bevatten. Listeria monocytogenes is een staafvormige bacterie van dieren overgebracht op mensen en die listeriosis veroorzaakt. De bacterie komt onder andere voor in zachte kazen, zoals onder andere feta, Brie, Camembert, Roquefort enzovoort, tenzij deze kazen met gepasteuriseerde melk zijn gemaakt.

De medische wetenschap waarschuwt ook tegen het eten van eieren die onvoldoende gekookt zijn of tegen eten van rauwe eieren, dit wegens de gevaren op salmonella.

Een groot misverstand is hoeveel een zwangere vrouw wordt verondersteld om extra te eten. ‘Eten voor twee’ is een uitdrukking die daar vaak voor wordt gebruikt. Vaak wordt daarbij over het hoofd gezien dat het niet gaat om twee volwassenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een zwangere vrouw voldoende heeft aan 300 extra calorieën per dag.

Veel vrouwen nemen toe tijdens de zwangerschap, maar er zijn ook vrouwen die afvallen. Het vermijden van junk food en een gezonder dieet kunnen daar een rol bij spelen. Een studie gepubliceerd in het magazine Obstetrics and Gynecology in 2007 toonde aan dat vrouwen die minder kan 8 kilo aankwamen tijdens de zwangerschap meer kansen hadden op een goede afloop van de zwangerschap.

Syndicatie