Zwangerschap: wat is het effect van alcohol op de foetus?

Zwangerschap: wat is het effect van alcohol op de foetus?

Een vrouw die drinkt kan haar ongeboren vrucht schade toebrengen

Het zal duidelijk zijn dat de combinatie van alcohol en zwangerschap niet echt de juiste is. Alcohol schaadt bij overdadig gebruik sowieso de gezondheid. Dit effect zal nog groter zijn in geval van zwangerschap. Een vrouw die drinkt kan haar ongeboren vrucht schade toebrengen, laat daar geen twijfels over bestaan.

Wat is het effect van alcohol op de foetus? In geval van zwangerschap belandt de alchohol in het bloed van de zwangere vrouw en wordt zo via de navelstreng doorgegeven aan de baby. Die leert met andere woorden al drinken nog voor hij geboren is. Voor een foetus is alcohol nog slechter dan voor volwassen mensen. Drank kan de groei van de lichaamscellen beïnvloeden of die cellen zelfs beschadigen. Vooral hersencellen en cellen uit de ruggemerg lopen het grootste risico. Het is dus zaak om zeer goed op te letten en bij zwangerschap het alcoholgebruik tot een minimum te beperken.

De Angelsaksische term "fetal alcohol spectrum disorder" (FASD) beschrijft de gevolgen van alcoholgebruik op ongeboren kinderen. De gevolgen kunnen - onder andere ook in reactie op de mate waarin de moeder drinkt - van mild tot ernstige zijn. In het ergste geval kan op het einde van de zwangerschap blijken dat het kind met fysische of mentale problemen is geboren die zij of haar een heel leven lang moet meeslepen. Wie denkt aan zwangerschap, beperkt daarom beter meteen het alcoholgebruik.

Wat kunnen de concrete gevolgen van alcohol op de zwangerschap zijn? Op de eerste plaats kan het kind geboren worden met schedelafwijkingen. Het kind kan geboren worden met een te klein hoofd, met een plat aangezicht en met kleine ooggopeningen. Meer algemeen zal het meteen duidelijk zijn dat er iets scheelt. De problemen zullen rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar pas echt duidelijk worden.

Bovendien kunnen er groeiproblemen opduiken. Kinderen die tijdens de zwangerschap aan alcohol werden blootgesteld zijn vaak kleiner dan leeftijdsgenootjes. Bovendien kunnen er ook problemen opduiken op het vlak van leren en van gedrag.

Uiteraard kan een kind dat tijdens de zwangerschap aan alcohol werd blootgesteld ook gehandicapt geboren worden. Er kunnen problemen opduiken met ogen, oren, hart, beenderen, urinestelsel enzovoort. In het ergste geval kan zwaar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap aanleidig geven tot een misval, een te vroege geboorte of doodgeborenkinderen.

Syndicatie