Gebruik van vervangingsmiddelen voor tabak minder schadelijk dan roken

Gebruik van vervangingsmiddelen voor tabak minder schadelijk dan roken

Raadpleeg altijd een dokter alvorens subsitutieproducten voor nicotine te gebruiken

Onder andere Glaxo's NicoDerm CQ en Novartis's Habitrol zijn nicotine patches die het lichaam van iemand die wil stoppen met roken blijven voorzien van nicotine. Op die manier wordt belet dat de kandidaat om te stoppen met roken last krijgt van ‘cold turkey', de ontwenningsverschijnselen die met stoppen met roken gepaard gaan. De vraag is echter of de patches en andere vervangingsmiddelen wel risicovrij zijn.

Penn's Transdisciplinary Tobacco Use Research Center in Philadelphia geeft het advies om altijd een dokter te raadpegen alvorens subsitutieproducten voor nicotine te gebruiken. Buiten nicotine patches zijn deze vervangingsmiddelen ook verkrijgbaar in de vorm van kauwgum, neusspray enzovoort. De dokter kan oordelen of het al dan niet aangewezen is om een vervangingsmiddel te gebruiken. Bovendien kunnen ze de patiënt advies geven welk product in zijn geval het meest geschikt is om de kansen op succes te verhogen.

De American Lung Association in Washington adviseert zijn leden echter om niet te stoppen met roken zonder het gebruik van patches, kauwgum of sprays, kwestie van ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Dat hulpmiddel kan een voorgeschreven geneesmiddel zijn, maar ook een over-the-counter behandeling kan volgens Norman Edelman van deze organisatie vruchten afwerpen. Hij heeft geen voorkeur voor een bepaalde behandeling, iedereen moet voor zichzelf uitzoeken welke behandelingsmethode de meeste kansen op succes biedt.

Nieuwere behandelingsmethodes voor te stoppen met roken zijn bijvoorbeeld Chantix, een geneesmiddel van Pfizer dat inwerkt op de nicotine receptoren in de hersenen, en Glaxo's Zyban, dat inmiddels ook al in goedkopere (generieke) versie verkrijgbaar is. Beide geneesmiddelen hebben goede resultaten opgeleverd.

De ervaring leert dat de kansen op succes toenemen naarmate het vervangingsmidddel langer wordt gebruikt. Meestal is de gebruiker geneigd om de gebruiksperiode zo kort mogelijk wordt gehouden, vooral vanwege het kostenplaatje. De meeste substituten zijn namelijk niet zo goedkoop. Bovendien kunnen er ook neveneffecten optreden, zoals bijvoorbeeld huiduitslag (in het geval van het gebruik van patches), hoofdpijn, misselijkheid, slaaproblemen enzovoort. In de meeste gevallen zijn deze nevenverschijnselen echter beperkt in tijd. Over één ding is iedereen het echter eens: het gebruik van vervangingsmiddelen voor tabak is minder schadelijk dan het roken zelf.

Syndicatie