Heeft nicotine op lange termijn effect op gewichtsverlies?

Heeft nicotine op lange termijn effect op gewichtsverlies?

Proefnemingen met medicijnen op basis van nicotinevervanger lijken veelbelovend

Het fenomeen is algemeen bekend: rokers blijven langer magerder dan niet-rokers. Experimenten met muizen hebben aangetoond dat er inderdaad een correlatie kan bestaan tussen gewichtsverlies en roken. Daarbij werd onderzoek gedaan in die delen van de hersenen die door nicotine werden beïnvloed. De vraag is of nu of er op basis van dit gegeven geneesmiddelen ontwikkeld kunnen worden om de toename van de kilo’s te voorkomen.

Heeft nicotine op lange termijn effect op gewichtsverlies? Professor Marina Picciotto, professor psychiatrie aan de Yale University in New Haven, Connecticut, is van mening dat dit inderdaad het geval is. Rokers hebben een lagere body mass index dan niet-rokers. Volgens haar bevindingen kan stoppen met roken ongeveer 5,50 kilo aan extra lichaamsgewicht opleveren.

Andere onderzoekers kwamen zelfs tot nog een groter aantal kilo’s. Proefnemingen gedaan met medicijnen op basis van een nicotinevervanger lijken veelbelovend. Het betreft onder andere proefnemingen op basis van cytisine, een stof die in Oost-Europa wordt gebruikt om rokers te helpen stoppen. Het is voorlopig echter wat voorbarig om er op te rekenen dat op korte termijn een geneesmiddel op basis van cytisine op de markt zal worden gebracht.

Syndicatie