Het eeuwige probleem: ik kan niet stoppen met roken

Het eeuwige probleem: ik kan niet stoppen met roken

Laat u niet ontmoedigen en blijf proberen

We ontvangen regelmatig mails van lezers die de moed in de schoenen is gezakt. Ondanks herhaaldelijke pogingen slagen ze er namelijk niet in om te stoppen met roken. Over dit onderwerp zijn al boeken vol geschreven, maar het kan ons inziens toch geen kwaad om het in het kort nog eens te behandelen. Want stoppen met roken is en blijft een conditio sine qua non om een lang en gezond leven te garanderen.

Akkoord, iedereen kent in zijn omgeving wel mensen die hebben gerookt als een Turk en bij wijze van spreken tot 100 jaar zijn geworden. Het betreft hier echter de uitzonderingen die de regel bevestigen. De doorsnee roker zal in de loop van zijn leven op één of andere manier de nadelige gevolgen van zijn verslaving ondervinden. Het beste advies dat we kunnen geven, luidt als volgt: laat u niet ontmoedigen en blijf proberen om te stoppen met roken.

Van twee dingen zijn we in dit leven zeker: dat we belastingen moeten betalen en dat we vroeg of laat ooit moeten sterven. Al duizenden jaren zoeken alchemisten, sjamanen, tovenaars enzovoort naar een recept dat het eeuwige leven kan garanderen, tot dusver zonder succes. De geheimen van de eeuwige jeugd zijn nog altijd niet ontrafeld en het is weinig waarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren.

Met lang leven wordt namelijk steeds een lang en gezond leven bedoeld, niemand droomt er van om oud en berimpeld verder te leven. Eeuwig leven lijkt onmogelijk, dus is het zaak om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te blijven leven. Gezondheid is een kostbaar goed, dat beseft iedereen die ooit in zijn leven ziek is geweest. Mits met een aantal factoren rekening te houden, kunnen we een steentje helpen bijdragen om lang mogelijk gezond te blijven.

Syndicatie