Hoe gevaarlijk is passief roken?

Hoe gevaarlijk is passief roken?

Wanneer uw kleding stinkt naar tabak hebt u heel wat sigarettenrook geïnhaleerd

De overheden hebben recent heel wat maatregelen getroffen om passief roken te voorkomen. Op de meeste openbare plaatsen is het nu volledig verboden om te roken. Dat levert soms hilarische tafereeltjes op, in de vorm van groepjes rokers die in de regen een sigaretje staan te paffen.

Een pluspunt is in ieder geval dat in de horecaverbod het rookverbod nu compleet is. Vooral in gesloten ruimtes als café’s en restaurants kon passief roken een vervelend nevenverschijnsel zijn. Daar is nu kort en goed een einde aan gemaakt. Niet-rokers kunnen nu op beide oren slapen, ze worden niet langer met vervelende tabaksrook geconfronteerd.

Dat brengt ons uiteraard bij de belangrijkste vraag: hoe gevaarlijk is passief roken? Het gevaar moet uiteraard niet overdreven worden, maar uit de cijfers van de Amerikaanse gezondheidsorganisaties blijkt toch dat jaarlijks enkele duizenden inwoners van de Verenigde Staten als gevolg van passief roken overlijden. Veel van die mensen hebben nooit in hun leven een sigaret aangeraakt.

Wanneer uw kleding stinkt naar tabak hebt u heel wat sigarettenrook geïnhaleerd. Wie in een drukbezocht café of dancing is geweest, zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat zijn de kleding de dag nadien nog naar tabak rook. In dat geval mag u er zeker van zijn dat u een avondje passief hebt meegerookt. Weliswaar kosteloos, maar wel ten koste van uw gezondheid.

Mack Ruffin IV, professor aan de University of Michigan en gespecialiseerd in kankerpreventie, waarschuwt dat passief roken nog andere vormen van kanker kan veroorzaken. Hij adviseert ook om zeer voorzichtig te zijn met roken in de wagen. Dat schaadt niet alleen de roker zelf, maar ook de passagiers die in de wagen hebben plaatsgevonden.

Syndicatie