Hoe identificeer ik mijn moeilijke momenten om te stoppen met roken?

Hoe identificeer ik mijn moeilijke momenten om te stoppen met roken?

Zelfkennis siert de mens, zeker wanneer die wil stoppen met roken

Verstokte rokers zullen gemerkt hebben dat er momenten zijn dat ze dringend behoefte hebben aan een sigaret. Die momenten verschillen uiteraard van persoon tot persoon. Wat voor de een aanleiding is om er eentje op te steken, is dat niet noodzakelijk ook voor de andere.

Voor wie van de sigaret af wil, is het dus belangrijk om aan zelfonderzoek te doen. Hoe identificeer ik mijn moeilijke momenten om te stoppen met roken?, zo luidt de vraag die moet worden gesteld. Zelfkennis siert de mens, zeker wanneer die wil stoppen met roken. Zonder de ‘smoking triggers' (deze Angelsaksische uitdrukking dekt in feite het hele begrip) te leren kennen, zal stoppen met roken buitengewoon moeilijk worden.

Het kan daarom geen kwaad om alvorens te stoppen met roken die ‘smoking triggers' te identificeren. Dat kan door het opstellen van een lijst waarop wordt aangegeven wat de favoriete momenten voor het opsteken van een sigaret zijn/waren. Voor sommigen is roken in de auto het ultieme genotsmoment, terwijl anderen hun sigaret liefst van al in het café of op restaurant oproken. Het opperste genot voor sommige rokers is een sigaret wanneer ze goed gegeten hebben. Het roken van een sigaret versterkt nog het voldaanheidsgevoel dat het eten heeft gegeven.

Trina Ita, specialist stoppen met roken bij de American Cancer Society's Quitline, geeft het advies om mogelijke ‘smoking triggers' zo tabaksonvriendelijk te maken. Wie graag rookt in de wagen, kan bijvoorbeeld de asbak wegnemen. Het gebrek aan een plaats om de as te dippen kan al een rem op het roken vormen. Hou bovendien (suikervrije) kauwgum of snoepjes bij de hand, dit als alternatief voor de sigaret.

Wat roken in gezelschap bereft: Ita adviseert hier om duidelijke afspraken met vrienden en kennissen te maken. Wanneer in het gezelschap niemand rookt, zult uzelf ook minder snel geneigd zij om een sigaret op te steken. In café's en bars stelt het probleem van het roken wegens het snel oprukkende rookverbod steeds minder, maar daar moet een roker met zichzelf afspreken niet te volgen wanneer de rokers buiten hun sigaret gaan opsteken.

Na het eten is een ander moeilijk moment voor de meeste rokers. U kan dit moment opvangen door meteen na het eten aan de slag te gaan. Op die manier gunt u zichzelf niet de kans om de sigaret te missen. Het zijn vooral de eerste minuten na de maaltijd die voor rokers de grootste risicofactor inhouden.

Syndicatie