Kansen op stoppen met roken zonder steun of medicatie zijn relatief klein

Kansen op stoppen met roken zonder steun of medicatie zijn relatief klein

Maar 3% van de rokers slaagt er in om zonder steun of medicatie te stoppen met roken

Caroline Free, dokter en prof aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine in Londen, heeft heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan in verband met stoppen met roken. Zij beschikt dan ook over een grote databank met gegevens en die maakt het mogelijk om opvallende conclusies te trekken. Eens te meer heeft Free aangetoond dat stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan is.

De kansen op stoppen met roken zonder steun of medicatie zijn relatief klein, zo blijkt uit haar onderzoek. Free kwam tot de conclusie dat stoppen op korte termijn nog wel eens wou lukken, maar dat stoppen op lange termijn al een stuk moeilijker ligt. Bovendien bleek dat de meeste proefpersonen meerdere pogingen nodig hadden om daadwerkelijk afscheid te kunnen nemen van de sigaret.

Maar 3% van de rokers slaagt er in om zonder steun of medicatie langer dan een jaar te stoppen met roken. Wie wel met geneesmiddelen of onder begeleiding probeerde te stoppen met roken, had een veel grotere kans op slagen. Free stelde vast dat veel proefpersonen weliswaar zeiden dat ze gestopt waren met roken, maar dat uit speekseltests bleek dat ze toch nog altijd vrolijk verder paften.

 

Syndicatie