Meeroken of passief roken kost elk jaar 10,90 miljoen jaar aan gezondheid

Meeroken of passief roken kost elk jaar 10,90 miljoen jaar aan gezondheid

In 2004 stierven wereldwijd meer dan 600.000 mensen aan de gevolgen van meeroken of passief roken

Dankzij onderzoek dat door Annette Pruess-Ustuen van de World Health Organization in Genève werd uitgevoerd werden nog een aantal cijfergegevens in verband met roken in kaart gebracht. Haar team probeerde op de eerste plaats te berekenen hoeveel mensen er op jaarbasis als gevolg van onrechtstreeks roken overleden. Dat getal bleek verbazingwekkend hoog te liggen!

 Meeroken of passief roken kost elk jaar 10,90 miljoen jaar aan gezondheid, zo berekenden de onderzoekers. Heather Wipfli en Jonathan Samet van de University of Southern California schrijven het voorwoord bij de publicatie van het onderzoek in The Lancet. Hun conclusie was duidelijk: de ongeveer 1 miljard rokers in de wereld brengen grote schade toe aan de gezondheid van miljarden andere mensen.

 In 2004 stierven wereldwijd meer dan 600.000 mensen aan de gevolgen van passief roken, aldus Annette Pruess-Ustuen. Daarbij dient nog rekening te worden gehouden dat miljoenen mensen niet overleden, maar toch ziek werden als gevolg van een verblijf in een plaats waar wordt gerookt. De kostprijs van onrechtstreeks roken is dus gigantisch. De onderzoekers zijn dan ook van mening dat roken in de mate van het mogelijke aan banden dient te worden gelegd.

Syndicatie