Meeroken of passief roken verantwoordelijk voor 1 op elke 100 doden wereldwijd

Meeroken of passief roken verantwoordelijk voor 1 op elke 100 doden wereldwijd

Belangrijkste doodsoorzaken bij meeroken en passief roken zijn hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en longkanker

 Meeroken is verantwoordelijk voor 1 op elke 100 doden wereldwijd, zo stond te lezen in een artikel gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.  Opvallend is dat het op de eerste plaats vrouwen hebben die overlijden aan de gevolgen van het feit dat ze in een omgeving hebben vertoefd waar wordt gerookt. 47% van de sterfgevallen hebben betrekking op vrouwen, 28% op kinderen en slechts 26% op mannen.

 Belangrijkste doodsoorzaken als gevolg van meeroken of passief roken zijn hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en longkanker. Een tweede opvallende vaststelling is dat het aantal overlijdens goed verspreid is over de hele wereld, sterfgevallen vonden in maar liefst 192 landen plaats. Daarmee wordt nogmaals duidelijk gemaakt dat de gevolgen van het vertoeven in de nabijheid van rokers niet mag worden onderschat.

 Het onderzoek werd gevoerd door Annette Pruess-Ustuen van de World Health Organization in Genève, wiens team al jarenlang onderzoek uitvoert omtrent de gevolgen van meeroken of passief roken. Het is echter de eerste maal dat die gevolgen kwantitatief meetbaar voorgesteld worden. Het onderzoek kan worden beschouwd als een zoveelste waarschuwing dat roken op openbare plaatsen in de mate van mogelijke moet worden verboden.

Syndicatie