Menthol sigaretten kunnen verslavender zijn dan gewone sigaretten

Menthol sigaretten kunnen verslavender zijn dan gewone sigaretten

Rokers kunnen sneller verslaafd raken wanneer menthol of andere producten aan een sigaret worden toegevoegd

Tabak kan een bepaald aroma verkrijgen door het toevoegen van een bepaalde stof. Een dergelijke toevoeging is uiteraard niet zonder risico, want bepaalde personen kunnen extra gevoelig zijn voor verslaving aan die stof. Daardoor kan de verslaving aan tabak nog eens een extra dimensie krijgen, met als gevolg dat het nog moeilijker is om te stoppen met roken.

Menthol sigaretten kunnen verslavender zijn dan gewone sigaretten, zo luidt de conclusie waar de toonaangevende Amerikaanse waakhond voor de gezondheidssector Food and Drug Administration toe komt. De nadruk ligt ‘kunnen’, want definitief bewijs daarvoor is nog niet aangedragen. De FDA verwijst daarbij naar de extra ervaring die de roker van een gekruide sigaret krijgt. Er is niet alleen de muntsmaak, maar ook het gevoel van koelte en het effect er van op de keel.

Rokers kunnen zodoende sneller verslaafd raken wanneer menthol of andere producten aan een sigaret worden toegevoegd. Dat is precies ook de reden waarom de wetgevers wereldwijd zeer voorzichtig omspringen met het geven van toestemming om smaakmakers aan tabak toe te voeten. Tabak een lekkere smaak geven, zou de verslaving aan roken alleen maar doen toenemen. Dat is dan niet het gevolg van de toegevoegde stof zelf, maar wel aan de aangename smaak die deze stof verondersteld wordt te geven. 

Syndicatie