Menthol sigaretten zijn niet noodzakelijk schadelijker dan gewone sigaretten

Menthol sigaretten zijn niet noodzakelijk schadelijker dan gewone sigaretten

Risico’s op longkanker en andere dodelijke ziekten niet grotere bij rokers van menthol sigaretten

Aan tabak kunnen smaakmakers worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld vanille of menthol. In het laatste geval zullen de sigaretten bijvoorbeeld naar munt smaken. Sommige rokers hebben een voorkeur voor sigaretten met een toegevoegde smaak. In de literatuur wordt er vaak gewaarschuwd voor de verhoogde risico’s op allerlei aandoeningen verbonden aan deze sigaretten.

Menthol sigaretten zijn niet noodzakelijk schadelijker dan gewone sigaretten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In de Verenigde Staten werd hieromtrent een studie verricht in opdracht van de Food and Drug Administration. De onderzoekers bleken geen aanwijzingen te hebben gevonden voor een verhoogde vorm van schadelijkheid.

De risico’s op longkanker en andere dodelijke ziekten zijn zodoende niet grotere bij rokers van menthol sigaretten. In de Verenigde Staten zijn menthol sigaretten overigens veel populairder dan hier, maar liefst 30% van de verkochte sigaretten zijn van een muntsmaak voorzien. Het ziet er dus naar uit dat menthol sigaretten in de VS niet verboden zullen worden, waar eerst even sprake van was geweest. 

Syndicatie