Nicotineverslaving: nog meer tips om te stoppen met roken

Nicotineverslaving: relaxatietherapie kan stoppen met roken vergemakkelijken
 
Yoga, gevechtssporten, meditatietechnieken enzovoort tegen tabak
 

Wie gestopt is met roken, zal in veel gevallen een onverklaarbare onrust over zich voelen komen. De verklaring voor dit fenomeen is logisch: uw lichaam mist de zo vertrouwde nicotine. Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar bij sommige mensen is de stress zo groot dat ze toch maar terug gaan roken.
 
Niettemin bestaan er heel wat technieken die u kunnen helpen om de stress die gepaard gaat met stoppen met roken uit te schakelen of alleszins te verminderen. U zal zelf moeten uitmaken welke vorm van stressbestrijding het best bij uw profiel past. Succes kan uiteraard niet gegarandeerd worden, bij sommige mensen zullen de relaxatietechnieken beter werken dan bij anderen. 
 
1. Gevechtssporten en nicotineverslaving
 
Bij sommige mensen kan het beoefenen van een gevechtssport een oplossing bieden. Dat kan karate zijn, maar ook kickboksen, Thais boksen, taekwando, judo enzovoort. Deze sporten vergen veel van de fysiek, zij vereisen de inzet van het volledige lichaam. Ademhaling en zelfs medidatie zijn bij de meeste van deze sporten erg belangrijk. Bovendien raak je er heel wat stress die gepaard gaat met het stoppen met roken mee kwijt.
 
2. Yoga als nicotinebestrijder
 
Ook yoga kan een positieve invloed hebben, zo leert de praktijk. Het probleem is echter dat er voorlopig weinig wetenschappelijk onderzoek is gevoerd over de invloed van yoga op het stoppen met roken. Wel staat het vast dat van alles wat afleiding en genot biedt een kalmerend effect uitgaat. Yoga kan dus een hulpmiddel aanreiken.
 
3. Relaxatie- en ademhalingstechnieken als hulpmiddelen om te stoppen met roken

 
Wie nog niet zo lang geleden is gaan roken, kan steun vinden bij ademalingstechnieken om te stoppen met deze foute gewoonte. Een roker die diep inhaleert, verhoogt zijn stressniveau. In geval van gecontroleerd diep ademhalen is er echter sprake van een kalmerend effect.
 
Relaxatietechnieken zijn anderzijds de aangewezen manier om verstokte rokers van een deel van hun spanningsveld te verlossen. Deze technieken worden ook gebruikt bij de behandeling van gedragsstoornissen en andere psychische kwalen.
 
4. T'ai chi motiveert eveneens om te stoppen met roken
 
T'ai chi combineert lichaamsoefeningen met diep ademhalen en lijkt dus de aangewezen techniek om rokers te genezen van hun verslaving. De ervaringen zijn in ieder geval zeer positief. Momenteel loopt er aan de University of Miami een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van t'ai chi bij het stoppen met roken.
 

 

Syndicatie