Nieuw geneesmiddel in de maak om rokershoest te bestrijden

Nieuw geneesmiddel in de maak om rokershoest te bestrijden

Daxas van Nycomed verbetert de werking van de longen en voorkomst hoestbuien

In het vakblad The Lancet verschenen twee artikels in verband met een nieuw geneesmiddel dat de rokershoest bestrijdt. Daxas van Nycomed verbetert de werking van de longen en voorkomst hoestbuien, zo blijkt uit testen. Dat is goed nieuws voor al wie af te rekenen heeft met een hardnekkige rokershoest. De regelmatig terugkerende kuchbuien kunnen nu tot een minimum beperkt blijven.

De beschikbaarheid van het nieuwe medicijn Daxas mag echter geen vrijbrief betekenen om te blijven roken. Uiteindelijk is niet roken nog steeds gezonder dan wel roken. Bovendien is het geneesmiddel nog niet goedgekeurd tegen rokershoest. De procedure die daartoe moet leiden, zal binnenkort opgestart worden.

Daxas, dat ooit ontwikkeld werd als een anti-ontstekeningsmiddel, kan een belangrijk medicijn worden voor patiënten met een chronische rokershoest. Die hoest gaat vaak gepaard met ademhalingsproblemen en met een groter risico op prikkelingen. Het artikel is gebaseerd op de resultaten van vier proeffasen. Het positief effect van Daxas blijft aanwezig wanneer het geneesmiddel toegevoegd wordt aan de standaardbehandeling van andere medicijnen die geïnhaleerd worden en die een lange werktijd hebben.

Het is uiteraard de bedoeling dat het Zwitserse farmabedrijf Nycomed nu zo snel mogelijk de procedure gaat opstarten om Daxas te mogen commercialiseren. Die toestemming werd vier jaar geleden al eens geweigerd, toen vroegen de regulatoren meer bewijzen over de effectieve werking van het geneesmiddel. Die extra bewijzen zouden nu voorhanden zijn. Nycomed Chief Executive Officer Hakan Bjoerklund schat dat Daxas de potentie heeft om een blockbuster te worden, dat wil zeggen een medicijn waarvan de verkopen op jaarbasis meer dan 1 miljard dollar bedragen. De molecule waarop Daxas is gebouwd, heet roflumilast. Deze molecule heeft als eigenschap dat het de longfunctie verbetert bij patiënten die aan rokershoest leiden en die niet worden behandeld met andere medicijnen.

Rokershoest wordt uiteraard veroorzaakt door het roken van sigaretten en sigaren, maar kon ook andere oorzaken hebben. Jaarlijks worden meer dan 200 miljoen mensen door de ziekte getroffen, zo blijkt uit een rapport van het World Health Organization. In 2005 stierven meer dan 3 miljoen mensen aan rokershoest. Het aantal sterfgevallen als gevolg van rokershoest zou in de komende 10 jaar met meer dan 30% kunnen stijgen wanneer er geen bijkomende maatregelen genomen worden om de risico’s te verlagen. Daxas kan één van de medicijnen zijn die er toe bijdraagt om die risico’s te verlagen.

Nycomed, dat wordt gecontroleerd door Nordic Capital en door de buyout unit van Credit Suisse Group AG, heeft de Amerikaanse rechten voor Daxas verkocht aan  Forest Laboratories.  Daxas helpt de gezondheidssituatie van de patiënt verbeteren ongeacht het feit of die nog rookt of niet rookt, zo blijkt uit de resultaten van de twee eerste testen. Bleek dat het aantal prikkelingen na gebruik van het medicijn fors daalde.

Syndicatie