Nieuwe revolutionaire behandeling voor stoppen met roken op komst

Nieuwe revolutionaire behandeling voor stoppen met roken op komst

Genentherapie kan stoppen met roken relatief makkelijk maken

Er is een nieuwe revolutionaire behandeling voor stoppen met roken op komst. Genentherapie kan stoppen met roken relatief makkelijk maken, dit omdat het probleem op een totaal andere manier wordt aangepakt. De therapie is succesvol bij muizen en dat succes kan waarschijnlijk bij mensen overgedaan worden.

Eigenlijk is de therapie heel eenvoudig, ze bestaat uit een vaccin gericht tegen nicotine. De toegang van nicotine tot de hersenen wordt ontzegd, waardoor het voor rokers uiteindelijk een heel stuk makkelijker wordt om te stoppen met roken. De kick verbonden aan nicotine is namelijk niet meer voelbaar.

Eén enkele dosis van het vaccin stelt de lever in staat om antilichamen te vormen die beletten dat het overgrote deel van de nicotine de hersenen bereikt. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Science Translational Medicine. Muizen die met de genentherapie werden behandeld, hadden slechts 15% van het nicotinegehalte in de hersenen ten opzichte van muizen die niet werden behandeld.

Sigarettenrook bevat ongeveer 4000 chemische stoffen, maar volgens de onderzoekers is en blijft het nicotine dat het meest verslavend is. Door te beletten dat die nicotine de hersenen bereikt, wordt de rokers een groot stuk van hun genot ontzegd. Daardoor vervalt de impuls om de volgende keer opnieuw een sigaret op te steken.

Ronald Crystal, van het Weill Cornell Medical College in New York en één van de deelnemers aan het onderzoek, is toch op de hoede om al te voorbarige conclusies te trekken. De resultaten bij muizen zijn weliswaar veelbelovend, maar het gaat natuurlijk niet op om muizen als kleine mensen te behandelen.

Syndicatie