Raken rokers makkelijker verslaafd aan sigaretten met een toegevoegde smaak?

Raken rokers makkelijker verslaafd aan sigaretten met een toegevoegde smaak?

Voorlopig geen bewijzen dat tabak met smaaktoevoeging verslaafdheid in de hand werken

In de Verenigde Staten woedt al jarenlang een debat omtrent het toevoegen van smaakmakers aan sigaretten. Inzet is daarbij de vraag of de toevoeging van bijvoorbeeld een frambozensmaak de kansen op verslaving doet toenemen. De Food and Drug Administration publiceerde daaromtrent onder de titel “Effects Of Menthol on the Disease Risks of Smoking” een uitgebreid rapport.  

Raken rokers makkelijker verslaafd aan sigaretten met een toegevoegde smaak?, bijvoorbeeld aan sigaretten met een menthol smaak. In het rapport lazen we dat er geen aanwijzingen zijn dat hier sprake van is. In een apart hoofdstuk “The Physiological Effects of Menthol Cigarettes” werd echter de deur op een kier gelaten. Het is nog altijd mogelijk dat de extra smaak de graad van verslaafdheid verhoogt.

Voorlopig zijn er echter nog geen sluitende bewijzen dat tabak met smaaktoevoeging verslaafdheid in de hand werken. Het Tobacco Products Scientific Advisory Committee van de FDA heeft al aangekondigd dat het onderzoek zal worden verder gezet, want de Amerikaanse overheid wil definitieve zekerheid over de al dan niet schadelijke gevolgen van het toevoegen van smaakmakers aan tabak.

Syndicatie