Roken heeft ook negatieve gevolgen voor de hersenen

Roken heeft ook negatieve gevolgen voor de hersenen

Menselijk brein is niet ongevoelig voor nicotine

Er heeft lang discussie over gewoed, maar meer wetenschappelijk heeft het duidelijk aangetoond: roken heeft ook negatieve gevolgen voor de hersenen. Het menselijk brein is niet ongevoelig voor nicotine. De relatie tussen roken en aandoeningen als Alzheimer en dementie was tot dusver niet helemaal duidelijk. Sommige wetenschappers zijn/waren zelfs van mening dat roken een rol kon voorspelen bij het voorkomen van Alzheimer.

Rachel Whitmer, auteur van een studie over het verband tussen roken en dementia en wetenschappelijk medewerkster bij Kaiser Permanente Division of Research, in Oakland, is van mening dat nu definitief de bewijzen voorliggen dat roken wel degelijk een negatieve invloed heeft op de hersenen. De hersenen zijn met andere woorden niet ongevoelig voor de gevolgen van nicotine-gebruik.

Whitmer stelde met zekerheid vast dat roken ontstekingen in het lichaam vergemakkelijkt. Bovendien blijkt er een duidelijk verband te bestaan met de vorming van bloedklonters. Rokers hebben meer last van hersenbloedingen, hoge bloeddruk en andere aandoeningen die de risico's op dementie vergroten. Deze vaststelling vormt een extra stimulans om te stoppen met roken, zeker op latere leeftijd is blijven roken zeer onverstandig. Tijdig stoppen kan de risico's op Alzheimer en dementie gevoelig verminderen.

Syndicatie