Rokers verhogen kansen op stoppen door zich te laten adviseren of door zich medische begeleiding

Rokers verhogen kansen op stoppen door zich te laten adviseren of door zich medisch te laten begeleiden

Bijna driekwart van de rokers wil daadwerkelijk stoppen

Stoppen met roken is voor veel verstokte rokers een zaak van veel goede voornemens en evenveel mislukkingen. Het probleem is bekend: nicotine heeft een dusdanig verslavend effect dat het aartsmoeilijk is om de sigaret in de vuilmand te kieperen. We zouden de mensen niet te eten willen geven die elk jaar opnieuw op 1 januari dure eden zweren dat de sigaret er aan zal gaan.

En inderdaad, op 2 januari wordt weer even vrolijk de volgende sigaret opgestoken. Akkoord, er zijn mannen en vrouwen die louter op wilskracht er in slagen om te stoppen met roken. Maar eigenlijk is er van wilskracht geen sprake, eigenlijk houdt alles verband met de mate waarin iemand gevoelig is voor verslavingen.

Sommige mensen slagen er namelijk in om van eender wat ‘af te kicken’ (als we deze uitdrukking mogen gebruiken), terwijl andere mensen bij wijze van spreken zelfs aan suikerwater verslaafd raken. Het gaat dus niet op om zo maar stellen dat iemand die er niet in slaagt om te stoppen met roken te weinig wilskracht heeft.

Rokers verhogen hun kansen op stoppen door zich te laten adviseren of door zich medisch te laten begeleiden, zo blijkt uit een studie die werd uitgevoerd in opdracht van de U.S. Centers for Disease Control. Dat betekent concreet dat de kansen om daadwerkelijk te stoppen met een factor twee tot drie verhogen wanneer beroep wordt gedaan op externe hulp.

Bijna driekwart van de rokers wil daadwerkelijk stoppen, volgens de cijfers verstrekt door de U.S. Centers for Disease Control zou het meer precies om 69% gaan. Bijna de helft van de kandidaat-stoppers is binnen de 12 maanden terug aan het roken, terwijl een groot deel van de rest daarna opnieuw naar de sigaret grijpt. Wie met enige kans op succes wil stoppen met roken, kan zich dus beter deskundig laten begeleiden.

Syndicatie