Stoppen met roken kan risico's op diabetes verhogen

Stoppen met roken kan risico's op diabetes verhogen

Studie legt link tussen stoppen met roken en diabetes bloot

Stoppen met roken kan risico's op diabetes verhogen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Daarbij wordt op de eerste plaats verwezen naar het risico op gewichtstoename, dat de kansen op diabetes doet toenemen. Toch is het voorbarig om al conclusies te trekken uit de mogelijke link tussen stoppen met roken en diabetes. Het mag zeker geen uitvlucht te zijn om te blijven roken.

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Johns Hopkins University legde de link tussen stoppen met roken en diabetes bloot. De conclusies van het onderzoek - waarvan de resultaten verschenen in de Annals of Internal Medicine - luiden echter dat er nog meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is om het onderwerp verder uit te diepen.

Het team onder leiding van Hsin-Chieh Yeh van de Johns Hopkins University adviseert om het gewicht goed in de gaten te houden in geval van stoppen met roken. Dat kan indien nodig gebeuren met doktershulp. Volgens Yeh, assisent professor aan de Johns Hopkins University in Baltimore, is het nuttig dat rokers samen met hun dokter hun gewicht bewaken. Loopt de toename van het aantal kilo's uit de hand, dan is ingrijpen noodzakelijk.

Yeh is van mening dat de link met diabetes een bijkomende reden is om niet te beginnen met roken. Hij en zijn collega's bestudeerden de gegevens van 11.000 mensen in de leeftijd tussen 45 en 64 jaar over een periode van 9 jaar. Wie drie tot vijf jaar voor de studie begon te roken, had 80% meer kans om Type 2 diabetes te ontwikkelen dan wie niet rookte. Wie binnen de drie eerste jaren van de studie stopte, had nog 73% meer kans om diabetes te krijgen. Daarmee werd impliciet aangegeven dat het risico het grootst is drie jaar na het stoppen met roken.

Met de tijd verminderde het gevaar op diabetes. Wie zes tot negen jaar voorafgaand aan de studie stopte, had een 54% hogere kans om diabetes te krijgen. Bij wie nog vroeger stopte, viel het risico terug tot 16%. Mannen van 60 jaar of ouder die 20 sigaretten of meer per dag rookten en die meer dan vier kilo zwaarder werden na het stoppen met roken hadden 3,40 meer kans om diabetes te ontwikkelen. Het is deze groep die de grootste risico's loopt.

Bij vrouwen was de kans op diabetes het grootst bij wie minder dan 20 sigaretten per dag rookte alvorens te stoppen en die meer dan 4 kilo won. Zij hadden 2,70 meer kans om diabetes te krijgen dan vrouwen die niet rookten.

Syndicatie