Stoppen met roken zonder gewichtstoename

Stoppen met roken zonder gewichtstoename 

Veel mensen die stoppen met roken hebben last van gewichtstoename, maar dat voorkomen worden door meer beweging

Het fenomeen is bekend: veel mensen die er (eindelijk) in slagen om te stoppen met roken, krijgen met gewichtstoename af te rekenen. Het is niet ongewoon dat een ex-roker er zomaar 5 tot 10 kilo extra bij krijgt. Dat hoeft echter niet noodzakelijk het geval te zijn, het is perfect mogelijk om te stoppen met roken zonder extra gewicht mee te krijgen.

De meeste rokers leven ongezond, afgezien nog van het feit van het roken zelf. Lichaamsbeweging en gezond eten worden vaak verwaarloosd, terwijl fervente rokers dikwijls ook stevige drinkers zijn. Problemen met hoge bloeddruk, cholesterol en hart- en vaatziekten zijn dan ook schering en inslag. Ofwel wordt daar medicatie voor genomen, ofwel wordt de levensstijl aangepast. Stoppen met roken, met andere woorden.

Wie beslist om te stoppen met roken, weet dat er voor hem of haar moeilijke tijden wachten. Een goede voorbereiding is daarom een noodzakelijke voorwaarde. Hou er op voorhand terdege rekening mee dat de meeste mensen als gevolg van hun beslissing om te stoppen met roken hun gewicht zien toenemen. Daar zijn twee factoren verantwoordelijk voor.

De eerste is eigenlijk voor de hand liggend: een verstokte roker zal zijn sigaret missen. Hij zal elders compensatie zoeken en meest voor de hand liggend is dan eten. In het ergste geval zal hij of zij gaan snoepen, met de gekende gevolgen. De kilo’s zullen er in snel tempo bij komen.

Voor de tweede reden legden we ons oor te luisteren bij Lirio Covey, Director of the Smoking Cessation Program aan de Columbia University in New York. Volgens Covey is de gewichtstoename ook een gevolg van metabolische facoren. Nicotine verhoogt het metabolisch gehalte. Wie stopt met roken, zal dat gehalte in snel tempo zien dalen.

Aan de tweede factor valt weinig te verhelpen, afgezien van het feit dat iemand die wil stoppen met roken zijn eetgewoonten nauwkeurig in de gaten zal moeten houden. Dat geldt a priori voor de eerste factor. Wie op een oordeelkundige manier wil stoppen met roken, zal daarom misschien beter een beroep doen op de diensten van een diëtist.

Die zal alleszins adviseren om veel granen toe te voegen aan het dieet, zoals bijvoorbeeld bruine rijst of vollegranenpasta. In het geval van eieren zal alleen het eiwit mogen gebruikt worden, zodat de traditionele omelet er heel anders zal gaan uitzien.

Het belangrijkste deel van het stoppen met roken-programma is echter lichaamsbeweging. Zonder voldoende lichaamsbeweging wordt het bijna onmogelijk om te voorkomen dat er kilo’s bijkomen. 

Wie echt wil slagen in een programma om te stoppen met roken zonder kilo’s aan te komen, zal uitgebreid aan de slag moeten in een gymcenter. Zeker in de beginfase valt aan te raden om drie tot vier keer per week aan fitness te doen. Wie echt zijn best doet, zal er zelfs in slagen om gewicht te verliezen bij het stoppen met roken. Alles hangt af van hoe de dingen aangepakt worden.

Syndicatie