Toename obesitas (zwaarlijvigheid) dreigt voordelen stoppen met roken teniet te doen

Toename obesitas (zwaarlijvigheid) dreigt voordelen stoppen met roken teniet te doen

Stoppen met roken gaat inderdaad vaak gepaard met een gewichtstoename

Wereldwijd worden we met een nieuw probleem geconfronteerd. Een toename van de zwaarlijvigheid dreigt namelijk de voordelen van stoppen met roken teniet te doen.
Stoppen met roken gaat inderdaad vaak gepaard met een gewichtstoename, zodat ex-rokers extra aandacht aan het gewicht moeten besteden.

De medische voordelen gerealiseerd door te stoppen met roken worden inderdaad deels weer vernietigd door extra kilo's. Die extra kilo's kunnen er automatisch bijkomen, simpelweg door een aanpassing van ons metabolisme. Zoals algemeen is geweten vormt obesitas (zwaarlijvigheid) een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, evenals roken trouwens. Het valt overigens nog te bezien wat in dit geval het zwaarst gaat doorwegen.

De situatie is in de Verenigde Staten zelfs zo erg dat de inspanningen gedaan tijdens de afgelopen 40 jaar om het roken te ontmoedigen, ondermijnd worden door een spectaculaire toenamen van het aantal gevallen van obesitas (zwaarlijvigheid). De situatie is zelfs zo erg dat volgens het New England Journal of Medicine in 2020 het leven van een gemiddelde 18-jarige Amerikaan als gevolg van obesitas (zwaarlijvigheid) met acht maanden zal ingekort worden.

Het aantal gevallen van obesitas (zwaarlijvigheid) in de Verenigde Staten is in de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld. In 2006 waren er 72 miljoenen Amerikanen die aan obesitas (zwaarlijvigheid) leden, wat overeenstemt 34% van alle volwassen inwoners van de Verenigde Staten. De cijfers zijn afkomstig van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Als gevolg van uitgebreide overheidscampagnes rookte in 2006 nog 21% van de Amerikaanse volwassenen, waar dat in 1970 nog 38% was. Verwacht wordt dat het aantal rokers in de komende jaren nog verder gaat afnemen.

Susan Stewart, auteur van de studie en researcher bij het National Bureau of Economic Research, een nonprofit organisatie gevestigd in Cambridge, Massachusetts, spreekt van een race tussen stoppen met roken en obesitas (zwaarlijvigheid).

Volgens Stewart is het momenteel allesbehalve zeker wie die race gaat winnen. Zij merkt dat op de kostprijs (medische kosten) verbonden aan obesitas (zwaarlijvigheid) opliepen tot 147 miljard dollar, wat overeenkomt met 10% van de totale uitgaven.

Syndicatie