Wat zijn de belangrijkste fouten die worden gemaakt bij het invullen van voorschriften voor medicijnen?

Wat zijn de belangrijkste fouten die worden gemaakt bij het invullen van voorschriften voor medicijnen?

Het fout invullen van dosering van een geneesmiddel of de frequentie van de inname op dagbasis kan de patiënt schade toebrengen

In de Verenigde Staten is er al veel onderzoek gebeurd naar de gevolgen van het fout invullen van doktersvoorschriften. Jeffrey Rothschild, dokter aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston, kon in verband met het schrijven van foutieve voorschriften met cijfers uitpakken. In de Verenigde Staten alleen zouden er jaarlijks 3 miljard voorschriften voor medicijnen geschreven worden.

Daarvan zouden er volgens Rothschild 385 miljoen fout kunnen zijn, waarvan 128 miljoen de patiënt schade kunnen toebrengen wanneer hij strikt opvolgt wat er op het voorschrift staat. Wat zijn de belangrijkste fouten die worden gemaakt bij het invullen van voorschriften voor medicijnen? De allerbelangrijkste fout is het weglaten van cruciale informatie, maar één voorschrift bevat soms zelfs tegenstrijdige informatie. Dikwijls liggen ook afkortingen aan de basis van fouten.

Het fout invullen van dosering van een geneesmiddel of de frequentie van de inname op dagbasis kan de patiënt schade toebrengen. Rothschild vindt het dan ook niet onverstandig dat degene die het voorschrift ontvangt eerst even beter met de dokter controleert wat er juist is voorgeschreven. In heel wat landen worden voorschriften met de computer doorgegeven, maar ook in dat geval blijken er nogal wat fouten te worden gemaakt.

Syndicatie