Zware rokers vanaf leeftijd van 50 kwetsbaarder voor Alzheimer

Zware rokers vanaf leeftijd van 50 kwetsbaarder voor Alzheimer

Ook risico's op ander vormen van dementie nemen toe bij wie veel rookt

Zware rokers vanaf leeftijd van 50 kwetsbaarder voor dementie, zo blijkt uit recent Fins en Amerikaans onderzoek. Ook risico's op ander vormen van dementie nemen toe bij wie veel rookt. De risico's op de ziekte van Alzheimer zijn aanmerkelijk groter dan bij niet-rokers. Dit argument is dus een extra reden om tijdig te stoppen met roken.

Tijdens het onderzoek werden meer dan 21.000 mensen gevolgd gedurende een periode van 23 jaar. Van die onderzoeksgroep kreeg 25% de diagnose ‘Alzheimer' of een andere vorm van dementie te horen op de gemiddelde leeftijd van 81 jaar. Bovendien bleek dat hoe meer iemand rookte, hoe groter de kansen waren dat hij of zijn ging dementeren.

De resultaten van het onderzoek verschenen in de Archives of Internal Medicine. Het is de eerste keer dat er werd gekeken naar de gevolgen van zwaar roken tijdens de middelbare leeftijd op Alzheimer en andere aandoeningen. De U.S. Centers for Disease Control and Prevention schatten dat alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 50 miljoen Amerikanen van 18 jaar of ouder actieve rokers zijn. Eerder onderzoek had al het verband aangetoond tussen roken en andere ernstige aandoeningen.

Syndicatie