10 verrassende voordelen van sex

De voordelen van sex reiken tot veel verder dan de slaapkamer

Sex is lichaamsbeweging mag alleen daarom al gezond worden genoemd. Bovendien zijn er nog een aantal andere voordelen aan het hebben van sex verbonden, waarvan sommige verrassend in de oren gaan klinken. De Amerikaanse sextherapeute Joy Davidson zette een aantal voordelen van sex op een rijtje. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

1. Sex vermindert stress

Een belangrijk voordeel van sex is het bloeddrukverlagend werkt en in het algemeen stress reduceert, zo blijkt uit een Schots onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal Biological Psychology.

2. Sex versterkt het immuunsysteem

Een goede sexuele gezondheid gaat meestal gepaard met een algemene fysieke gezondheid. Het één of twee keer per week hebben van sex wordt gelinkt aan hogere niveaus van het antilichaam immunoglobuline A of IgA, dat bescherming biedt tegen verkoudheden en infecties.

3. Sex verbrandt calorieën

Gedurende 30 minuten sex worden 85 calorieën of zelfs meer verbrand. Dat lijkt niet zo veel, maar wie frequenter aan sex doet zal de positieve effecten snel zien oplopen. 42 keer sex komt neer op het verbranden van 3.570 calorieën, wat meer dan genoeg is om een kwart kilo te verliezen. Zowel fysisch als psychologisch is sex erg inspannend.

4. Sex verbetert de gezondheid van het hart

Sommige oudere mensen maken zich weliswaar zorgen om tijdens het hebben van sex aan een hartaanval te bezwijken, maar dat gevaar is volgens een Engelse studie erg klein. In een studie gepubliceerd in de Journal of Epidemiology and Community Health kon alleszins geen verband tussen hartaanvallen en sex bij een testgroep van 914 mannen die gedurende 20 jaar werd gevolgd.

5. Sex versterkt het zelfvertrouwen

Volgens een onderzoek uitgevoerd door de University of Texas dat werd gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior was zelfvertrouwen één van de 237 redenen waarom mensen sex hadden.

6. Sex verbetert de intimiteit

Sex en de daarmee gepaard gaande orgasmes verhoogt het niveau van het hormoon oxytocine, het zogenoemde levenshormoon. Dit hormoon helpt het opbouwen van de band tussen personen en versterkt het vertrouwen.

7. Sex reduceert pijn

Dankzij het hormoon oxytocine stijgt het endorfine-gehalte. Endorfine doet de pijn afnemen. Onder andere hoofdpijn en artritis kunnen de weldoende invloed van sex ervaren.

8. Sex reduceert het risico op prostaatkanker

Volgens een aantal wetenschappelijke studies zou het hebben van sex de risico's op prostaatkanker bij mannen reduceren.

9. Sex versterkt de bekkenspieren

Vrouwen kunnen hun voordeel doen bij een aantal oefeningen voor de bekkenspieren tijdens hebben van sex. Die oefennigen staan bekend als de bekkenspieroefeningen

10. Sex garandeert een betere slaap

De oxytocine die gedurende een orgasme vrijkomt, verbetert de kwaliteit van de slaap. Dit blijkt uit verschillende studies.

Syndicatie