Ben ik oversexed of ben ik het niet?

Ben ik oversexed of ben ik het niet?

Sommige mensen hebben een grotere sexuele appetijt dan anderen, maar mag men ze daarom oversexed noemen?

De vraag is uiteraard wat onder ‘oversexed’ moeten worden verstaan. Een eerste betekenis van de term is een grotere sexuele appetijt dan andere mensen (of – om concreet te blijven – de partner), zonder dat echt duidelijk is dat ze daarom oversexed moeten genoemd worden. Die grotere sexuele appetijt kan zich op de eerste plaats vertalen in een groter dan ‘gewone’ sexuele drift.

In dat geval wordt het uiteraard belangrijk om het begrip ‘gewoon’ te definiëren. Wat is gewoon en wat is niet gewoon in het geval van sex? Is het driemaal per dag hebben van sexuele betrekkingen normaal, of is dat veel? Alles hangt hier opnieuw af van de situatie. Twee partners die elkaar nog niet zo lang hebben leren kennen, zullen vaker met elkaar in bed kruipen. Anderzijds kan er in de loop van een relatie een zekere sleur optreden, waardoor de frequentie van de sex met de ouderdom afneemt.

Een veelgehoorde klacht bij dokters komt van mensen van middelbare leeftijd die de sexuele driften niet meer op elkaar afgestemd krijgen. De sexuele driften steken vaak slechts af en toe de kop op, maar dan jammer genoeg zelden of nooit bij beide partners op hetzelfde tijdstip. Gevolg is dat sex een relatief zeldzaam fenomeen binnen de relatie wordt. Een goede sextherapeut kan een handje toesteken, maar het probleem van het ouder worden kan uiteraard niet worden verholpen. Oversexed zijn is een verschijnsel dat bij oudere mensen slechts zelden zal voorkomen.

Vaak wordt oversexed zijn ook in verband gebracht met andere manieren van sexbeleving. Onder andere anale sex, orale sex (fellatio), plassex, beffen, het inslikken van sperma, SM enzovoort wordt door sommigen als een bewijs van oversexed zijn naar voren geschoven. Overtuigende bewijzen zijn dat in geen geval, alles hangt af van de afspraken die de partners onder elkaar maken. Wanneer beide partners zich kunnen vinden in plassex, is er geen vuiltje aan de lucht.

Uiteindelijk is het begrip ‘oversexed zijn’ een begrip dat vooral door de media tot fenomeen is verheven. Iedereen beleeft zijn sexualiteit op zijn of haar eigen manier en andere manieren van sexbeleving mogen in de praktijk geen problemen opleveren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de grenzen van het toelaatbare niet worden overschreden. Sex met minderjarigen, sex met dieren en sex op openbare plaatsen (wat andere mensen kan shockeren) kunnen onmogelijk worden toegelaten, laat staan goedgepraat. Integendeel zelfs, deze vormen van sex moeten ten alle prijzen (streng) worden gestraft.  

De uitdrukking ‘oversexed’ zouden we dan ook niet te snel in de mond nemen. Sexualiteit is een gegeven dat individueel moet worden beleefd, waarbij ieder koppel moet uitmaken in welke mate sex belangrijk is voor hun leven. We zeggen hier koppel, maar wanneer alle partners hun akkoord hebben gegeven zijn vormen van sex met drie of meer deelnemers eveneens mogelijk. Bent u in zo’n geval oversexed? We laten uzelf uiteindelijk met alle plezier het antwoord op die vraag formuleren.

Syndicatie