Chemisch product Bisphenol A kan sexuele problemen bij mannen veroorzaken

Bisphenol A duikt onder andere op in speelgoed, flessen enzovoort

Het chemisch product Bisphenol A kan sexuele problemen bij mannen veroorzaken, zo blijkt uit recent onderzoek. Bisphenol A is misschien niet zo goed bekend bij de buitenwereld, maar het duikt onder andere op in speelgoed, flessen enzovoort. Mannen die regelmatig worden blootgesteld aan grote dosissen bisphenol A kunnen niet alleen erectieproblemen krijgen, maar ook te maken krijgen met een afname van de zin in sex.

Op de eerste plaats lijken arbeiders die in de chemische industrie te werk zijn gesteld gevaar te lopen. Blootstelling aan Bisphenol A kan de sexuele problemen met een factor vier tot zeven doen toenemen, zo blijkt. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat Bisphenol A kan leiden tot voortplantingsproblemen bij dieren, maar het was de eerste studie die met betrekking tot Bisphenol A bij mensen werd gedaan. Ze had een looptijd van vijf jaar.

Researchers van het onderzoeksinstituut Kaiser Permanente vergeleken sexuele klachten bij mannelijke fabrieksarbeiders in China, waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen wie wel en wie niet was blootgesteld aan Bisphenol A. Er bleek een opmerkelijk verschil tussen beide categorieën te bestaan. De niveaus aan Bisphenol A bij mannen die vanwege beroepsbezigheden blootgesteld waren aan Bisphenol A bleken 50 keer hoger te liggen dan de normale niveaus. Daarbij werd de vergelijking zowel met Amerikaanse als met Chinese mannen gemaakt.

In vergelijking met arbeiders die niet waren blootgesteld aan Bisphenol A was er sprake van een toename van het aantal erectiestoornissen, afname van de zin in de sex en minder bevredigende sexuele ervaringen. Het aantal erectieproblemen steeg zelfs met de factor zeven. Toch is het nog wat vroeg om al definitieve conclusies te trekken. Epidemioloog De-Kun Li is van mening dat er nog meer onderzoek omtrent Bisphenol A moet worden gevoerd.

Li is echter van mening dat er toch voorzichtiger met Bisphenol A zal moeten omgesprongen worden. Tot dusver waren er alleen problemen met dieren gesignaleerd, maar nu is dat dus ook met mensen het geval. Het lijkt alleszins dat er een verband bestaat tussen het in aanraking komen met Bisphenol A en het opduiken van sexuele problemen.

Bisphenol A word al meer dan 30 jaar gebruikt voor de aanmaak van onder andere plastieken flessen, speelgoed en tal van andere producten. Ongeveer een decennium geleden is het debat begonnen over mogelijke schadelijke nevenwerkingen die aan de stof zijn verbonden.

Syndicatie