Condooms helpen risico's op genitale herpes reduceren

Consistente condoomgebruikers lopen 30% minder kans op genitale herpes dan wie zonder condoom vrijt

Condooms helpen risico's op genitale herpes reduceren, zo blijkt uit een recente studie. Consistente condoomgebruikers lopen 30% minder kans op genitale herpes dan wie zonder condoom vrijt. Het condoomgebruik reduceert weliswaar de kansen op genitale herpes, maar elimineert die niet helemaal.

Uit vorige studies was al gebleken dat condoomgebruik de kansen op HIV en andere sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) verkleinden. De link tussen condoomgebruik en een reductie van de kansen op genitale herpes was echter nog niet bekend. Uit de nieuwe studie blijkt nu echter dat condoomgebruik ook efficiënt kan zijn bij het voorkomen van het herpes simplex virus 2 (HSV-2), wat tot dusver onzeker was.

HSV-2 is het virus dat genitale herpes kan veroorzaken, een levenslange virale infectie. Overdracht van het HSV-2 virus  gebeurt meestal via huidcontact in zones die niet door condoomgebruik worden beschermd. De grootte van de bescherming was kleiner dan bij andere SOA's, maar toch kan een reductie van de kansen op overdracht van HSV-2 door condoomgebruik een belangrijke stap in de goede richting betekenen. Researcher Emily T. Martin, MPH en als PhD verbonden aan het Children's Hospital Research Institute en de University of Washington, Seattle, gaf in The Archives of Internal Medicine een toelichting over de resultaten van haar onderzoek.

Het team onderzoekers rond Martin analyseerde de resultaten van zes studies omtrent condoomgebruik en het HSV-2 virus, dit om de efficiëntie van het condoomgebruik ter voorkoming van besmetting met het virus te bestuderen. Bij de studie waren meer dan 5.000 mensen betrokken. De conclusie van het onderzoek mocht volgens Martin luiden dat 100% condoomgebruik de risico's op genitale herpes met ongeveer een derde verlaagde.

Minder consistent condoomgebruik reduceerde de risico's op een HSV-2 infectie met  7% voor elke 25% toename van condoomgebruik bij vaginale of anale sex. Anderzijds stegen de kansen op het oplopen van genitale herpes duidelijk wanneer er geen sprake was van condoomgebruik. De onderzoekers vonden geen noemenswaardige verschillen tussen mannen en vrouwen in de mate van protectie tegen genitale herpes bij condoomgebruik. 

Syndicatie