De combinatie van sex en een overactieve blaas hoeft geen probleem te vormen

Wie zijn voorzorgsmaatregelen treft, kan vervelend vochtverlies in bed helpen voorkomen

De combinatie van sex en een overactieve blaas hoeft niet noodzakelijk een probleem te vormen, zo blijkt uit wetenschappelijke studies. Het probleem is bekend: wie last heeft van een overactieve blaas, in het Engels overactive bladder (OAB), kan op een onbewaakt moment tijdens de sex plots aan vochtverlies lijden. Dat is uiteraard een pijnlijke ervaring, die best wordt gemeden. Wie zijn voorzorgsmaatregelen treft, kan vervelend vochtverlies in bed nochtans helpen voorkomen.

Het is niet bepaald uitzonderlijk dat mensen met een overactieve blaas tijdens het hebben van sex de controle over hun blaas verliezen. De gevolgen laten zich raden: vochtverlies dat op intieme momenten zeker niet welkom is. Sexuele activiteiten kunnen op zich al de blaas irriteren, zeker voor mensen die een overactieve blaas hebben. Hoeveel percentage van de bevolking aan zo een overactieve blaas lijdt, is niet helemaald duidelijk. Sommige wetenschappelijke bronnen houden rekening met een percentage van circa 15%. Dat wil dus zeggen dat veel meer mensen dan algemeen wordt aangenomen met vochtverlies tijdens het hebben van sex te maken hebben.

 

In de afgelopen jaren zijn verschillende studies verschenen rond het probleem van een overactieve blaas met daaraan gekoppeld urineverlies tijdens de sex. Uit een onderzoek blijkt dat van de mensen met een overactieve blaas ongeveer de helft sex had, waarbij twee derde van de mensen met een overactieve blaas toegaven dat die aandoening op een of andere manier hun sexleven afremden. Uit een andere studie uit 2004 blijkt dat vrouwen met incontinentieproblemen vaak sexueel onvoldaan zijn. Bovendien blijkt een overactieve blaas ook hun sexuele activiteiten te doen afnemen. Het zijn namelijk het vaakst vrouwen die tijdens de sex vocht verliezen.

Nochtans volstaan een paar eenvoudige truucjes om het probleem van een overactieve blaas onder controle te krijgen. De combinatie van sex en een overactieve blaas hoeft inderdaad geen probleem te vormen. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

Praat over het probleem met uw partner, zo blijven onverwachte (en onprettige) verrassingen uit;

Plan sex zoals iemand met een overactieve blaas ook het slapen gaan plant. Dat wil zeggen dat u enkele uren voor het slapen gaan niet te veel meer drinkt of een kruidige gerechten eet.

Blijf de Kegels oefeningen doen, ze kunnen lekken tijdens het hebben van sex helpen voorkomen.

Syndicatie