De G-spot of G-plek: wordt vrouwelijke sexualiteit onnodig ingewikkeld voorgesteld?

De G-spot of G-plek: wordt vrouwelijke sexualiteit onnodig ingewikkeld voorgesteld?

De man mag zich niet te hard op de G-spot of G-plek focussen

Algemeen wordt aangenomen dat de vrouwelijke sexualiteit ingewikkeld in elkaar zit. Bovendien is er (nog) niet alles van geweten, waarbij bijvoorbeeld de G-spot of G-plek een bron van mysteries blijft. De G-spot of G-plek heeft zijn believers en zijn non-believers. Seth Prosterman, sexoloog en relatietherapeut in San Francisco, mag tot het eerste kamp gerekend worden. Hij gelooft dat de G-spot of G-plek voor de vrouw een krachtige orgasmebron vormt.

Ira Sharlip, professor urologie aan de University of California at San Francisco en president van de International Society for Sexual Medicine, mag in het andere kamp gesitueerd worden. Hij gelooft niet in de G-spot of G-plek, die hij in zijn jarenlange carrière als uroloog nog nergens is tegengekomen. Sharlip heeft in zijn carrière nochtans duizenden vrouwen in de vaginale zone geopereerd en daar nergens een spoor van de G-spot of G-plek ontdekt. Anatomisch valt daar geen enkele structuur te melden die in de richting van een G-spot of G-plek zou kunnen wijzen.

Helen O'Connell, hoofd neurourologie aan de Royal Melbourne Hospital Department of Urology in Australië, is van mening dat de hele discussie over de G-spot of G-plek eigenlijk weinig ter zake doende is. De G-spot of G-plek heeft veel te maken met Freud's idee over een vaginaal orgasme. Het is een sexueel concept dat in de loop van de tijden alleen maar voor verwarring heeft gezorgd. Als gevolg van het hele debat over de G-spot of G-plek heeft de misvatting over het ingewikkelde karakter van de vrouwelijke sexualiteit ingang gevonden.

Volgens O'Connell is het dan ook van ondergeschikt belang of de G-spot of G-plek al dan niet effect bestaat. Zij nam in 2005 deel aan een uitgebreid onderzoek naar de werking van de vrouwelijke clitoris. Uit dat onderzoek bleek dat het zich focussen op de G-spot of G-plek onrecht aandeed aan het vrouwelijk lichaam. Dat is namelijk meer dan alleen maar zoiets als de G-spot of G-plek, of die nu al dan niet bestaat.

Het zich focussen op die G-spot of G-plek zou op hetzelfde neerkomen als zich in het geval van de man focussen op de testikels en niet op de penis. Zij ging zelfs zover te stellen dat het geloven in de G-spot of G-plek neerkomt op het verwachten van een orgasme gewoon omdat beide partners van elkaar houden. Het zich focussen op de vagina met uitzondering van de clitoris is volgens O'Connell niet de juiste houding om een orgasme te stimuleren. Het vrouwelijk geslachtsorgaan wordt optimaal in zijn geheel bekeken.

Syndicatie