Diabetes (suikerziekte) en sexuele problemen kunnen ook bij vrouwen opduiken

Diabetes (suikerziekte) en sexuele problemen kunnen ook bij vrouwen opduiken

Sexuele problemen moeten in geval van diabetes/suikerziekte gelinkt worden aan het suikergehalte in het bloed

Het is een wijdverbreid misverstand dat de combinatie van diabetes (suikerziekte) en sexuele problemen alleen bij mannen worden vastgesteld. Deze problemen kunnen namelijk ook bij vrouwen opduiken, zo leert ons het wetenschappelijk onderzoek. Sexuele problemen moeten in geval van diabetes/suikerziekte steeds gelinkt worden aan het suikergehalte in het bloed, zowel bij mannen als bij vrouwen.

De Amerikaanse professor Ann Albright, die zelf al tientallen jaren met type 1 diabetes leeft, spreekt uit ervaring. Het zal volgens Albrigt duidelijk zijn dat het niet diabetes zelf – de aandoening op zich dus – die verantwoordelijk is voor de sexuele complicaties die het intieme leven van een vrouw grondig kunnen verstoren. Het zijn met name de complicatie verbonden aan een ongecontroleerd suikergehalte in het bloed die voor sexuele problemen verantwoordelijk zijn en dat zowel bij mannen als bij vrouwen.

Het enige verschil is volgens Ann Albright dat vrouwen zich over het algemeen minder bewust zijn van het feit dat ze te kampen hebben met sexuele problemen. Bij een man zijn namelijk veel eerder zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van erectieproblemen. Albright, die ook president is van de divisie Health Education voor de  American Diabetes Association, stelt vast dat veel vrouwen nog erg terughoudend zijn om te praten over sexuele problemen die aan diabetes/suikerziekte gelinkt kunnen worden. Zelfs met een vertrouwde dokter zal het onderwerp van de sexuele problemen niet zonder enige aarzeling aangekaart worden.

Endocrinologiste Loren Wissner Greene, professor aan het NYU Langone Medical Center in New York City, kan dat op basis van haar praktijk in deze grote Amerikaanse stad bevestigen. Vrouwen praten niet met de dokter over hun sexuele problemen in geval van diabetes, dokters zullen in geval van diabetes hun patiënten ook geen vragen stellen over sexuele problemen. Er heerst over de hele materie een soort taboe die beide partijen tot stilzwijgen dwingt.

Gevolg is dat de sexuele problemen blijven, om de simpele reden dat ze zelfs niet als dusdanig (h)erkend worden. Op die manier blijven vrouwen met diabetes soms tientallen jaren met sexuele problemen rondlopen. Het sexleven van deze vrouwen stelt zodoende vaak niet veel voor.

Niet alleen de vrouwen treft schuld wat betreft niet het toegeven van sexuele problemen gelinkt aan diabetes, ook de wetenschap mag met de vinger nagewezen worden. Het was slechts in 1971 dat de resultaten van een eerste onderzoek werden gepubliceerd die sexuele problemen aan diabetes linkten. De resultaten van die studie waren nochtans verrassend. Maar liefst 35% van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek gaven toe dat ze vanwege problemen verbonden aan diabetes geen orgasme konden krijgen. Ter vergelijking: maar 6% van de vrouwen die geen diabetes hadden, leden aan hetzelfde euvel.

De boodschap klinkt dan ook luid en duidelijk: mannen én vrouwen met diabetes en sexuele problemen moeten daar open en bloot voor uitkomen. De kans is groot dat er een oplossing voor hun probleem kan worden gevonden.

Syndicatie